DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Professor om coronatiltag: Al mulig grund til at tro, at det virker

Det er sandsynligt, at den delvis offentlige lukning grundet corona bliver forlænget, siger professor.
12. MAR 2020 9.10
TEMA: Corona

I et forsøg på at afdæmpe smitte med coronavirus i Danmark, indfører regeringen nu nye og omfattende foranstaltninger. Onsdag aften kunne statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fortælle, at det blandt andet indebærer, at skoler, daginstitutioner og universiteter lukker i 14 dage.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, KU, er myndighedernes tiltag fornuftige.

- Kernen i alle tiltagene er at reducere tætheden af mennesker. At vi ikke skal være så mange i offentlige transportmidler, at vi ikke skal samles steder, og at skoler, uddannelser og til dels arbejdspladser lukker.

- Hvis jeg skulle tegne en verden, som den ideelt ser ud i min forestilling, hvor jeg ikke skal tage stilling til politiske konsekvenser, så er det her rigtig fornuftige tiltag, siger han.

Allan Randrup Thomsen vurderer, at der er 'al mulig grund til at tro, at det virker'.

- Hele forløbet i Kina med de omfattende tiltag har langt hen ad vejen haft en virkning. Der er også historiske observationer, der understøtter, at det burde virke. Dermed ikke sagt, at jeg kan give nogen garantier. For det er en ny situation, og alt kan ske, siger han.

Den første coronasmittede person i Danmark blev testet positiv 27,. februar, og siden er antallet steget og steget. Onsdag aften var meldingen, at 514 personer er bekræftet smittet med virusset.

Coronavirus er primært farlig for ældre og svækkede borgere. Virussen kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

Siden det første smittetilfælde har regeringen flere gange taget forskellige tiltag i brug i et forsøg på at inddæmme virusset. Nu handler det imidlertid om at stoppe eller begrænse det, sagde statsministeren onsdag.

Indtil videre gælder de særlige foranstaltninger i to uger. Om det bliver nødvendigt at forlænge perioden yderligere, vil imidlertid først være muligt for myndighederne at beslutte ved udgangen af perioden, vurderer Allan Randrup Thomsen.

Der er dog en 'vis sandsynlighed' for, at det bliver rykket frem, siger han.

- Det bliver svært at vurdere, fordi der er en risiko for, at det bare bryder løs igen.

Ritzau