Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Patientrettigheders genindførsel står ikke lige for

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kan ikke svare på, hvornår patientrettigheder vender tilbage.
22. APR 2020 15.52
TEMA: Corona

FOLKETINGET: Patientrettigheder som garantier for udredning og behandling er sat på pause. Og det er ikke til at sige, hvornår de vender tilbage.

Det siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) onsdag under Folketingets spørgetime med ministrene.

- Vi ønsker selvklart at genindføre patientrettigheder så hurtigt, det er praktisk muligt.

- Men det kræver, at vi bliver klogere på omfanget af ventetidspuklen og epidemiens videre udvikling i Danmark, svarer Magnus Heunicke på et spørgsmål stillet af Venstres Jane Heitmann.

Plan uden tidsplan

Venstre har efterspurgt en plan for, hvordan den forventede store pukkel af ubehandlede patienter skal bringes ned, samt hvornår rettighederne til behandling igen kan genindtræde.

Sundhedsministeren svarer, at der ligger en plan, der indebærer, at de mest trængende skal behandles først. Men at han ikke kan komme med en tidshorisont.

- Der skal stadig være kapacitet til at behandle covid-19, men der skal også behandles andre, siger ministeren og fortsætter:

- Jeg kan ikke - ingen på Jorden kan - give en dato for, hvornår vi er igennem epidemien. Jeg synes, det er ærgerligt at kræve en dato. Det kan ingen. Der bliver kæmpet på hvert eneste sygehus, hos hver eneste medarbejder. Men vi kan ikke give en dato.

Det får Venstres Jane Heitmann til at sige, at man efterspurgte en plan, hvorefter Magnus Heunicke svarede, at den lå der, og at Venstre kendte den.

Privathospitaler en del af planen

Han siger efterfølgende, at planen også er at inddrage privathospitaler, når puklen af patienter skal behandles.

- Svaret er ja. Vi bruger al kapacitet. Vores plan er at inddrage det hele. Men vi ved ikke hvornår, siger ministeren.

Det er noget, støttepartiet SF er skeptisk over for.

- Lidt som når vi giver firmaer og virksomheder hjælpepakker, men kræver, at de ikke bruger det på at forgylde aktionærerne, så skal ejere af privathospitaler heller ikke tjene på, at det offentlige sundhedsvæsen er i knæ og har brug for hjælp, skriver SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Behandlingsgarantien og udredningsgarantien blev sat ud af kraft for at sikre, at der var kapacitet på landets hospitaler til at behandle et frygtet endog stort antal coronasmittede. Det skete frem til 1. marts 2021.

Ritzau