DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Organiseret it-angreb på bibliotekscomputere landet over

Det er lykkedes it-kriminelle at stjæle cpr-numre fra borgere, som har benyttet offentlige computere. Politiet efterforsker.

Det er lykkedes organiserede it-kriminelle at stjæle cpr-numre fra danskere, som har benyttet offentlige computere, fx på landets biblioteker. Det oplyser KL.

Politiet efterforsker sagen, hvorfor det er for tidligt at sige, hvor mange cpr-numre der er tale om, eller hvordan gerningsmændene har båret sig ad.

KL arbejder tæt sammen med Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) om at vejlede kommunerne i form af konkrete anvisninger til, hvordan sikkerheden kan højnes på offentligt tilgængelige pc’er.

Alle borgere, som har brugt offentligt tilgængelige pc'er, vil nu ifølge KL blive bedt om at ændre password alle steder, da andet data end cpr-numre kan være stjålet.

Politiet er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID. 

KL: Svært at dæmme op for

- Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden, siger direktør i KL Christian Harsløf.

Af gode grunde vil han ikke fortælle præcis, hvad der bliver gjort, da det kan være interessant viden for de kriminelle.

Til gengæld tør han godt forudse, at lignende angreb kan ske igen.

- Lukker vi et hul, så finder de kriminelle bare et nyt. Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede, siger Christian Harsløf.

Det er anden gang på to uger, at hackere stjæler danske cpr-numre, skriver Ritzau. Den 31. august angreb it-kriminelle Aalborg Universitet og skaffede sig adgang til personoplysninger på flere nuværende og tidligere ansatte samt passwords på studerende.