Organisationer kræver psykiatriplan

I 2019 lovede regeringen en psykiatriplan, men den er ikke kommet endnu. Det er en nedprioritering af psykisk sårbare patienter, mener organisationer.
22. MAJ 2022 16.13

Da statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes partitropper i 2019 gik til valg, havde de et løfte til psykiatrien. Et løfte, der senere blev skrevet ind i regeringens forståelsespapir. Området skulle prioriteres på den lange bane med en 10-års-plan for, hvordan både behandling og forebyggelse kunne blive bedre.

Der skulle være flere sengepladser på de psykiatriske afdelinger. Ventetiden skulle være kortere. Men regeringen er endnu ikke kommet med et udspil til planen, selv om Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen præsenterede et stort fagligt oplæg til den i januar.

Det vækker harme hos flere af de organisationer, der har fingeren på pulsen på området. For det rammer i sidste ende patienterne, lyder det fra formand i Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke.

- Vi kalder på, at der simpelthen bliver nødt til at blive taget hul på det her snarest, siger hun og trækker ikke sin kritik ud af den blå luft. Hun henviser til en undersøgelse, som Lægeforeningen har lavet blandt knap 800 læger i psykiatrien.

Udskriver patienter, der ikke burde udskrives

Flere end halvdelen af de adspurgte læger oplever, at de hver uge må udskrive patienter, som fortsat har brug for at være indlagt. På grund af pladsmanglen må lægerne dog sende patienterne hjem alligevel.

De adspurgte læger svarer også, at de må afvise nye patienter, der har brug for at blive indlagt, igen på grund af pladsmangel.

- Psykiatrien mangler ekstremt meget kapacitet. Det går ud over patienterne, fordi vi ikke kan tilbyde dem den behandling af ordentlig faglig kvalitet i tilstrækkeligt omfang, som vi burde kunne, siger Camilla Noelle Rathcke.

Med det faglige udspil udpegede Sundhedsstyrelsen i januar to grupper på området, som hurtigst muligt har brug for forbedrede tilbud i psykiatrien.

Det gælder børn og unge i mental mistrivsel eller med psykiske lidelser. Derudover gælder det de allermest syge, som også ofte kæmper med misbrug parallelt med deres psykiatriske diagnose.

Generel nedprioritering

De pointer har kun gjort formand i Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jacobsen, mere utålmodig for en plan.

Og handling er kun blevet mere akut, efter fredagens præsentation af en ny sundhedsreform, hvor de store overskrifter var nærhospitaler samt flere praktiserende læger. Her fik psykiatrien ikke den grad af opmærksomhed, Torsten Bjørn Jacobsen kunne have ønsket sig.

- Der er en lang række af udfordringer, som man ikke kan løse fra den ene dag til den anden, for der vil mangle både penge og hænder. Den kapacitet skal bygges op over tid, siger formanden.

Derfor vil han have politikerne i gang nu.

Sundhedsministeren har ikke ønsket at kommentere kritikken, men har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at forsinkelsen skyldes coronatravlhed i ministeriet.

Den forklaring køber Camilla Noelle Rathcke dog ikke.

- Det faglige udspil fra Sundhedsstyrelsen kom i januar. Vi har ikke været præget særligt af corona siden. Det kan ikke bruges som undskyldning her. Men jeg kan godt være nervøs for, at det skyldes, at psykiatrien generelt nedprioriteres, siger hun.

Ritzau