
Skal myndigheder udskrive breve, underskrive dem i hånden, indscanne dem og sende dem elektronisk? Nej, lyder svaret fra Hans Gammeltoft-Hansen, Folketingets formand.
- For to år siden udtalte jeg mig om, hvordan myndigheder bør underskrive fysiske breve, der sendes med postvæsenet. Men selv når det gælder fysiske breve, er der ikke krav om, at man skal underskrive i hånden. Der er altså på alle måder tale om en misforståelse, siger han.
Gammeltoft har ikke skabt underskriftskravet
Breve i sager hvor en myndighed træffer afgørelse, skal være underskrevet med et navn. Det krav følger af cirkulærer fra Statsministeriet helt tilbage til 1922 og af domspraksis, og det er også accepteret i lovgivningspraksis. Det er der en række retssikkerhedsmæssige grunde til. Men det er ikke ombudsmandens beslutning.
Ombudsmanden har alene udtalt sig om, hvordan fysiske breve (altså breve der sendes med postvæsenet) skal underskrives. Det skete i en konkret sag i foråret 2008. Heraf fremgår det, at der ikke nødvendigvis behøver at være blæk på papiret, eller med andre ord en håndskrevet krussedulle. Et stempel med en underskrift er godt nok. Ligesom det også er i orden, at myndigheden ved hjælp af tekstbehandlingsprogrammet gengiver den håndskrevne underskrift i brevet, inden det udskrives og sendes med posten.
Ombudsmanden har aldrig udtalt sig om, hvordan underskriftskravet kan opfyldes i en rent elektronisk løsning, hvor myndighederne altså sender deres breve elektronisk. Han har derimod i flere omgange understreget, at han først kan udtale sig om det spørgsmål i forbindelse med en konkret sag.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.