HOLBÆK: Strategien betyder, at konkurrencen med det private erhvervsliv i endnu højere grad skal være en drivkraft for udvikling og fornyelse - samt for et skærpet fokus på kvalitet og ressourceanvendelse.
Samtlige danske byråd skal vedtage en kommunal udbudsstrategi inden årets afslutning. Det foreskriver den kommunale styrelseslov. Og strategien skal blandt andet fortælle, hvad det er for opgaver, kommunen vil udbyde, ligesom byrådet endvidere skal beskrive, hvordan man vil nå sine mål.
I Holbæk Kommune er den vedtagne strategi ambitiøs, og alt er i princippet i spil. Således skal alle udbudsegnede serviceområder konkurrenceudsættes, hvis der er et potentiale i retning af lavere omkostninger, højere kvalitet og/eller nye løsningsmodeller. Og det konkrete potentiale for alle områder skal kortlægges inden udgangen af første halvår af 2011.
- I Holbæk Kommune benytter vi mere end 2,5 mia. skattekroner på vare- og serviceydelser, som kan konkurrenceudsættes inden for gældende regler. Og selvom vi allerede udbyder 29 % af vores opgaver i 2010 - hvilket ligger over de 26,5 % som KL og Regeringen har aftalt - så kan vi fortsat forvalte borgernes skattekroner endnu bedre, når det kommer til, hvordan vores opgaver løses og af hvem, forklarer borgmester Søren Kjærsgaard (V).
Han understreger samtidig, at en mere effektiv ressourceanvendelse er en afgørende faktor i indsatsen for at forbedre Holbæk Kommunes økonomi.
- Opgaverne skal løses bedst og billigst - uagtet om der er tale om en privat eller en kommunal serviceyder. Så alt er i princippet i spil, lige fra byudvikling til sociale og administrative opgaver, siger borgmesteren.
Kommunaldirektør Hans Søie understreger, at forarbejdet er meget vigtigt.
- I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at det er nødvendigt med et grundigt forarbejde, inden vi fra kommunalt hold beslutter om en opgave, som på nuværende tidspunkt varetages af kommunen, skal konkurrenceudsættes. I forarbejdet indgår undersøgelser af mulige gevinster, ligesom det afklares, om de udvalgte opgaver er egnet til konkurrenceudsættelse.
Ifølge Hans Søie vil det bl.a. afhænge af, hvorvidt opgaven kan specificeres, og om opgaven kan udbydes i et konkurrencepræget marked med egnede leverandører mv.
- Og naturligvis vil medarbejderne blive involveret, før konkrete områder sendes i udbud. Dette for at synliggøre de personale- og arbejdsmæssige konsekvenser ved de konkrete udbud. Endvidere er det besluttet, at alle kommunale afdelinger, hvis driftsopgaver udbydes, får mulighed for at afgive kontrolbud, fastslår Hans Søie.
I bestræbelserne på, at føre udbudsstrategien ud i livet, skal der en lang række konkrete aktiviteter til udover kortlægningen af de udbudsegnede serviceområder.
- Blandt andet skal hele organisationen i Holbæk Kommune fremover konsekvent henvende sig hos Udbudsenheden i Organisationsservice, når der skal laves udbud og indgås kontrakter. Dermed kan stordriftsfordelene sikres, ligesom vi kan reducere den tidsrøvende leverandørkontakt og bestillingsprocedure ude decentralt i systemet, så der i højere grad kan fokuseres på kerneydelserne, fastslår Hans Søie og forklarer samtidig, at denne centralisering også er forudsætningen for, at kunne opstille klare gevinstmål for de enkelte udbud.
Ifølge Hans Søie skal de indkøbs- og klyngesamarbejder, som Holbæk Kommune allerede i dag indgår i - som fx Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) og Indkøbsfællesskabet Region Sjælland (K17) - også dyrkes endnu mere fremover.
- Disse fællesskaber er opstået, fordi der er dokumenterede gevinster ved at pulje sine indkøb, når der konkurrenceudsættes. Men også fordi vi i fællesskaberne opnår bedre udnyttelse af de faglige og udbudstekniske kompetencer og ressourcer på tværs af myndigheder. Det skal vi ikke blot fortsætte med, men blive endnu dygtigere til, forklarer Hans Søie.
Borgmester Søren Kjærsgaard fortæller endvidere, at udbudsstrategien også specifikt imødekommer det lokale erhvervsliv på bygge- og anlægsområdet.
- Mange af de bygge- og anlægsopgaver, som vi i Holbæk Kommune igangsætter, har en størrelse og en form, hvor det giver mening at opdele udbuddet, så mindre håndværksvirksomheder kan afgive tilbud, fastslår Søren Kjærsgaard og slutter:
- I sådanne tilfælde vil det skærpe konkurrencen, samtidig med at det vil give mindre entreprenører mulighed for at bevise deres værd samt bidrage til at skabe lokale arbejdspladser.
Den vedtagne udbudsstrategi er knyttet til byrådets funktionsperiode, men kan til enhver tid revideres. Inden næste kommunalvalg skal byrådet godkende en opfølgningsredegørelse i forhold til strategien.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.