Odense venter ikke på ændring af særloven
Ukrainske og gravide Tetiana Kornieieva, hendes mand Pavlo Kornieiev og deres fireårige dreng, Lev, bor som flygtninge i Odense. Kommunen har nu genoptaget betalingen til deres vært, selvom et hul i særloven har givet familien afslag på ophold.
Foto: Fagbladet 3F

Betaler alligevel til ukrainere:
Odense venter ikke på ændring af særloven

Odense omgør beslutning om at standse kompensation til vært for ukrainsk familie, der har fået afslag på ophold på grund af hul i loven. Irriterende at lovgivningen ikke er på plads, siger rådmand.

ODENSE: Odense Kommune sadler om og giver vært for tre ukrainske flygtninge kompensation med tilbagevirkende kraft, skriver Fagbladet 3F. Værten fik ellers 20. maj besked fra kommunen om, at kompensationen på 100 pr. person pr. døgn var stoppet fra 5. maj, fordi familien, han huser, havde fået afslag på opholdstilladelse. 

Afslaget hænger sammen med særloven for ukrainere, hvor opholdstilladelse kun gives til ukrainere, der befandt sig i Ukraine, da Rusland invaderede. Familien var på det tidspunkt på ferie udenlands, og rejste først efterfølgende til Danmark, hvor den nu bor hos kvindens bror.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har 23. maj fremsat et forslag til ændring af særloven. Regeringen foreslår at rykke skæringsdatoen for, hvornår man skal være udrejst af Ukraine for at få opholdstilladelse i Danmark til 1. februar i stedet for 24. februar, der er skæringsdatoen i den nuværende særlov.

Ændringen er blevet hastebehandlet i Folketinget. Hvis der er flertal for det, kan det blive vedtaget i dag torsdag og træde i kraft 16. juni.

Odense venter ikke på lovændringen

Rådmanden for beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt (V), har tidligere forklaret til Fagbladet 3F, at kommunens stop for tilskud til familiens logivært skyldtes, at værten ikke var berettiget til kompensation ud fra den gældende lovgivning.

Nu oplyser Lilleholt, at Odense Kommunes jurister har set på sagen. Ifølge rådmanden har kommunens bedt Udlændingestyrelsen om en vurdering af reglerne, men kommunen har ikke fået nogen tilbagemelding fra styrelsen. Derfor har Odense Kommune nu indført sin egen praksis, oplyser han.

- Vi opererer efter, at ukrainske flygtninge kan have det godt i Danmark. Odense var en af de første kommuner til at indføre kompensation til logiværter, og vi giver også et forholdsvist højt beløb. Det irriterer mig voldsomt, at lovgivningen ikke er på plads. Der er et hul i lovgivningen, som godt nok ikke har været intentionen. Men der er brug for, at vi som kommune kan være sikre på at være på den rigtige side af loven, siger han.

Ifølge rådmanden går den nye praksis ud på, at kommunen betragter ukrainske flygtninge – der efter et afslag på midlertidig opholdstilladelse i Danmark har søgt om en ny tilladelse – som værende omfattet af særloven. Fordi flygtningenes sag ses som genoptaget, forklarer han. På den baggrund bliver flygtningenes logiværter berettiget til en kompensation, indtil der kommer en ny afgørelse fra Udlændingestyrelsen, oplyser rådmanden.

cwa