dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
God træning kan være med til at forebygge operationer og lette presset på sundhedsvæsenet. (Arkivfoto).
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Nyt udspil skal få flere til at træne kronisk sygdom væk

KL, Hjerteforeningen og Gigtforeningen vil nytænke behandlingen af kronisk syge.

Borgere med kroniske sygdomme ender på de hårdt pressede sygehuse, selv om de kunne være behandlet bedre og meget billigere tidligere. Bomben under sygehusene tikker. For med konstant flere ældre vil stadigt flere få brug for mere behandling. Ældre over 75 har i snit mere end fem kroniske sygdomme hver.

Det har KL sammen med Hjerteforeningen og Gigtforeningen erkendt. Med et nyt fælles udspil, som præsenteres onsdag, skal patienterne involveres mere i deres egen behandling, og træning er bedre end operation.

Sundhedsvæsenet skal omstilles, så langt flere kan hjælpes i det nære sundhedsvæsen, så sygehusene kan fokusere på de mest syge patienter.

- Med et dårligt knæ er der de fleste steder i landet intet alternativ til operation, selv om vi ved, at det er bedre at starte med genoptræning og vægttab, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

Mangler træningsforløb

Kun en tredjedel af landets 95 kommuner tilbyder i dag et gratis træningsforløb på otte uger, som kan forebygge en knæoperation.

- Cirka 10.000 opereres årligt med nyt knæ. Mange mister deres arbejde. Så det her er jo en gylden mulighed for kommunerne, siger Mette Bryde Lind.

For professor i træning og sundhed på Syddansk Universitet Søren Thorgaard Skou er historien klassisk.

- Mere end 25 års forskning viser, at træning er effektiv behandling af patienter med slidgigt. Alligevel modtager kun en ud af tre gratis hjælp i deres kommune til træning og selvhjælp. Sundhedssystemet er som en stor olietanker, der sidder fast i Suezkanalen. Nogle om bord ved nok godt, man bør ændre kurs, men fast sidder man, siger han.

/ritzau/


 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/nyt-udspil-skal-faa-flere-til-at-traene-kronisk-sygdom-vaek

GDPR