Planen - 'Kommunal forebyggelse, der rykker' - er blevet til på baggrund af nationale og internationale anbefalinger, oplyser KL.
- Det er naturligt for kommunerne at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse, for vores medarbejdere har en tæt, daglig kontakt til borgerne på bl.a. daginstitutioner, skoler, jobcentre og ældrepleje. Og de fleste kommuner er allerede godt i gang med flere af de aktiviteter, vi peger på. Men kun meget få kommuner gennemfører alle tiltagene, og dermed opnår de ikke den synergi, der vil opstå, hvis alle aktiviteterne blev gennemført, siger formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg Tove Larsen.
Hun understreger, at kommunernes arbejde også er afhængigt af, at staten stiller nogle fundamentale rammer til rådighed, bl.a. i form af lovgivning og afgifter, der fremmer sunde valg, og gennem national forskning og rådgivning.
- Det lokale arbejde og de nationale rammer er som forbundne kar. Kun hvis vi sikrer et samspil, kan vi effektivt påvirke danskernes sundhed. Så det er bare med at komme i gang, siger Tove Larsen.
Hvis alle de aktiviteter, KL foreslår, skal igangsættes, vil det koste ca. 500 mio. kroner om året i yderligere finansiering til kommunerne. Men de penge vil være godt givet ud, mener KL:
- Regeringen har for nylig fremlagt en national handlingsplan for folkesundhed. Intentionerne er gode, men det er skuffende, at planen ikke er mere konkret".
- Regeringen og Folketinget må derfor gøre op med sig selv, om de reelt ønsker, at vi i Danmark skal rykke i forhold til den borgerrettede forebyggelse. Hvis vi gør det, vil det have en række positive effekter for tusindvis af borgere, der vil få et længere og bedre liv. Og samfundsøkonomisk er det en investering, der kan betale sig. Når folkesundheden forbedres, kan det aflæses direkte i sundhedsudgifterne. På nogle områder endda i løbet af ganske få år, siger Tove Larsen.
KL's udspil er baseret på anbefalinger fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, Det Nationale Råd for Folkesundhed og Sund By Netværket. Fra international side er KL's udspil baseret på anbefalinger fra National Institute for Health and Clinical Excellence i Storbritannien og Folkhälsoinstituttet i Sverige.
KL's udspil vedrører borgerrettet forebyggelse, det vil sige indsatser, der skal bidrage til, at raske borgere ikke bliver syge.
Udspillet drejer sig således ikke om patientrettet forebyggelse, som er indsatser, der skal sikre, at eksisterende sygdomme forværres, fx hos borgere med kroniske lidelser.
Sundhedsudspil
COWI-rapport
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.