Folketinget har vedtaget en ny lov om evaluering og bedømmelse i folkeskolen, der blandt andet afskaffer uddannelsesparathedsvurderingerne og de nationale test i deres nuværende form, oplyser Danmarks Lærerforening, der kalder loven et stort skridt i den rigtige retning og opfordrer til lokalt samarbejde om en evalueringskultur, der giver mening på skolerne.
Den nye lov bygger på en politisk aftale, der er blevet til i samarbejde med partnerskabet "Sammen om skolen", hvor skolens parter er blevet inddraget i tilblivelsen af det nye evaluerings- og bedømmelsessystem.
- Test og evaluering i folkeskolen har alt for længe været et udtryk for politisk skrivebordsarbejde uden kontakt til skolens hverdag. Det har ikke givet mening i undervisningen, og det har været en stressfaktor for den enkelte elev. Folkeskolen er vores vigtigste samfundsinstitution, og jeg anerkender, at samfundet har et behov for at følge kvaliteten i folkeskolen. Men det må ske på en måde, så det understøtter undervisningen og styrker elevernes udbytte i skolen, siger Danmarks Lærerforenings formand, Gordon Ørskov Madsen.
- Den nye lovgivning indeholder klare forbedringer. De obligatoriske test bliver begrænset til læsning og matematiske færdigheder, og de kommer til at ligge i starten af skoleåret. Samtidig vil store dele af de test- og evalueringsredskaber, der bliver stillet til rådighed, blive frivillige. Det er et væsentligt fremskridt, siger han.
Til Nordsøposten siger andenviceborgmester i Hjørring Thomas Klimek (S) om de afskaffede vurderinger af uddannelsesparathed:
– Vi har gennem flere år ønsket dette. Derfor vedtog vi også sidste år, som en del af menneskesynet i Ungegarantien, at intet ungt menneske skal have det stempel i panden. Vi lægger i stedet vægt på den individuelle vejledning, som giver et langt mere nuanceret billede af det enkelte individ. Er man ikke parat til en af de traditionelle ungdomsuddannelser, er der altid noget andet, man er parat til.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.