dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Ny form for kollektiv varmeforsyning på vej

Den nystiftede forening Termonet Danmark vil udvikle klimavenligt termonet. Middelfart Kommune er i front.
21. APR 2020 7.00

MIDDELFART: En ny form for klimavenlig kollektiv varmeforsyning, der også kan levere køling, skal rulles ud i Danmark, lyder det fra den nystiftede forening Termonet Danmark.
 
Foreningen vil bringe en lang række forskellige aktører sammen, for at en ny forsyningsinfrastruktur, de såkaldte termonet, kan vinde udbredelse.

- Al den nødvendige teknologi er på plads. Vi kender jordvarme, og vi kender jordkøling, men det etableres normalt kun på en enkelt eller nogle få matrikler. Der er store fordele ved at tænke det ind i en ny form for kollektiv forsyningsstruktur, hvor flere anlæg kobles på et fælles net. Det kræver nye måder at tænke på, bedre finansieringsmodeller og samarbejde på tværs mellem teknikere, forskere og myndigheder. Derfor har vi nu etableret foreningen Termonet Danmark, siger formand Søren Skjold Andersen, Geo Driling.

Der findes i Danmark allerede fem termonet i drift eller under etablering. Termonet Danmark skal som tværgående forum bane vejen for, at den nye forsyningsstruktur bliver kendt og udbredt yderligere - specielt i de dele af landet, hvor det ikke er økonomisk rentabelt at etablere fjernvarme.

- Alle steder, hvor bygninger ligger i nærheden af hinanden, er der potentiale for etablering af små eller større termonet, som kan levere både varme og køling. Det gælder i særlig grad i nærheden af virksomheder med spildvarme eller behov for køling, siger Søren Skjold Andersen.

Mulig eksport
Termonet er anerkendt af den grønne tænketank Concito som en af fremtidens lovende klimaløsninger i Danmark. Flere danske kommuner har lokalt faste rammer, som giver mulighed for at den nye varme- og kølingsinfrastruktur kan etableres. En af dem er Middelfart, som også er medstifter af Termonet Danmark.

- Måden, byer skal planlægges og tilpasses på i fremtiden, kræver nye teknologier. Forsyning af varme og køling skal være fleksibel, det skal være grønt, det må ikke fylde i gadebilledet, det må ikke larme, og det skal være super effektivt. De krav opfylder termonet, og derfor tror jeg, at vi kommer til at se mange af dem, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Det bliver en ny dansk eksportmulighed, siger borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S).

I kraft af en række pilotprojekter findes der i Danmark allerede termonet i Silkeborg, Skjoldbjerg ved Billund, Brenderup, Værløse og snart også i Jyllinge.

ka