Naturprojekt for psykisk sårbare udbredes til hele landet
En nyudsprunget bøgeskov kan være en lise for sjælen. Nordjysk projekt med naturoplevelser for psykisk sårbare udbredes til hele landet.
Foto: Jens Kirkeby, Biofoto, Ritzau Scanpix

Naturprojekt for psykisk sårbare udbredes til hele landet

Naturstyrelsen og foreningen Sind udbreder gode erfaringer med naturprojekt for psykisk sårbare  i nordjylland til hele landet.
8. JUN 2022 15.40

Et nordjysk projekt "Frisk i naturen", hvor psykisk sårbare nyder godt af organiserede vandreture, skal nu udbredes til hele landeet, oplyser Miljøministeriet.

- Naturen skal være for alle, også for de grupper, der kan have svært ved at komme derud på egen hånd. Derfor håber jeg, at rigtig mange vil melde sig til at hjælpe endnu flere psykisk sårbare ud i naturen i alle landets kommuner. Naturoplevelser erstatter ikke behandling. Men frisk luft og gåture under trækroner kan være et vigtigt supplement til psykisk sårbare i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin.

Det nu snart landsdækkende projekt er en fortsættelse af det nordjyske projekt og er blevet muligt med en bevilling på to mio. kr. fra Folketinget og 1,4 mio. fra Det Obelske Familiefond.

Kommuner, regioner og frivillige

Der lægges op til at både professionelle fra kommuner, regioner og frivillige fra foreninger og organisationer kan deltage i det landsdækkende projekt, der kaldes "Adgang til sol og vind styrker krop og sind." Der vil komme kurser med viden og erfaring om naturens gavnlige virkning på psyken og en grejpakke til deltagerne - f.eks. fra kommunale bosteder - med bl.a. båludstyr.

- Håbet er, at projektet spreder sig som ringe i vandet, og at naturoplevelser på sigt vil indgå som en fast del af et behandlingstilbuddet flere steder, siger formand for SIND, Mia Kristina Hansen.

SIND afholder kurser i alle regioner i løbet af 2022 og 2023, det første i Nordjylland i september, og projektets aktiviteter er for alle og ikke begrænset til personer med særlige diagnoser.

Læs mere på www.sind.dk/natur.

cwa