
Folkeskoleforligskredsen har vedtaget et nyt testsystem i folkeskolen, der skal erstatte de omdiskuterede nationale test.
Med det nye evaluerings- og bedømmelsessystem – Folkeskolens Nationale Færdighedstest – skal folkeskoleelever kun testes i dansk og matematik. Før skulle eleverne også testes i engelsk og fysik/kemi.
Til gengæld skal eleverne testes over flere klassetrin. Det fremgår af en aftaletekst. Aftalepartierne består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance.
Derudover bliver det muligt for skolerne at tilvælge test af eleverne i 11 frivillige testfag – herunder historie og geografi. Desuden er partierne blevet enige om at fjerne betegnelsen "ikke-uddannelsesparat".
- Nu bliver det næste vigtige skridt, at vi i fællesskab og i regi af Sammen om Skolen ser på, hvordan vi bedst får udmøntet initiativerne i aftalen. Det kræver tid og endnu en inddragende proces, så vi sikrer, at der er ejerskab til forandringerne fra elever, lærere, pædagoger, forældre, ledere og forvaltninger, som skal stå med dem til hverdag, siger Thomas Gyldal Petersen (S), formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg og borgmester i Herlev.
Udviklingen skal kunne følges
Formålet med aftalen er, at det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem kan anvendes 1) pædagogisk, 2) til at forældrene kan følge med i deres børns grundlæggende færdigheder og 3) til at samfundet kan følge med i, om folkeskolens elever udvikler de læse- og matematikfærdigheder, man forventer, fremgår det af en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.
- I forhold til aftalens mange andre elementer vil jeg fremhæve den systematiske opsporing af elever med risiko for ordblindhed, som er et tungt element i aftalen, og afskaffelsen af begrebet "ikke-uddannelsesparat". Vi har med aftalen i øvrigt lavet store strukturelle ændringer i de styringsredskaber, som folkeskolen har været underlagt i årtier, herunder altså de nationale test, kvalitetsrapporter, uddannelsesparathedsvurdering og elevplaner, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Der er desuden indgået en delaftale om at igangsætte et flerårigt forsøgs- og udviklingsprogram om forskellige karakter- og bedømmelsesformer. Folkeskolens Nationale Færdighedstest skal nyudvikles og afholdes første gang i skoleåret 2026/2027. Fra november 2022 og indtil da gennemføres sideløbende modificerede nationale test i læsning og matematik.
Det er aftalt, at Sammen om Skolen, som regeringen, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, KL, Danske Skoleelever, Skole og Forældre, BUPL og Børne- og Kulturchefforeningen står bag, skal komme med forslag til konkretisering af en række af aftalens initiativer.
Aftalen omfatter:
- De nuværende nationale test erstattes med Folkeskolens Nationale Færdighedstest:
- Testene bliver gjort pædagogisk anvendelige og gennemskuelige for elever og forældre.
- Det adaptive princip erstattes af et lineært princip.
Testene lægges i begyndelsen af skoleåret. - Der testes ikke længere i fire fag, men i læsning og matematiske færdigheder, idet disse er fundamentale for læringen i alle andre fag.
- Elevplaner og kvalitetsrapporter afskaffes.
Uddannelsesparathedsvurderingen ændres. - Begrebet "ikke-uddannelsesparat" afskaffes.
- Der indføres tidlig og systematisk opsporing af elever med risiko for ordblindhed.
- Der indføres tidlig og systematisk opsporing af højt begavede elever.
- Opfølgning i forhold til skoler, som ikke har tilfredsstillende kvalitet.
Læs mere om aftalen på uvm.dk.
sfe / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.