
Unge indvandrere i danske og svenske skoler kan styrke deres læseforståelse og matematikfærdigheder ved at få modersmålsundervisning. Det viser en ny rapport fra AKF, Anvendt KommunalForskning, der for første gang systematisk undersøger forskelle i undervisning af indvandrerelever i Danmark og Sverige.
Når indvandrerelever i danske og svenske skoler får modersmålsundervisning, kan de blive bedre til fag som læseforståelse og matematik. Det peges der på i en omfattende sammenligning af tosprogede elevers undervisning i Danmark og Sverige foretaget af AKF, Anvendt KommunalForskning.
Vidt forskellig tilgang til undervisning af tosprogede
Undersøgelsen fastslår, at der er store forskelle i de rammer, der sættes for undervisningen i Danmark og Sverige. De svenske kommuner har pligt til at tilbyde indvandrerelever modersmålsundervisning, mens de danske kommuner selv beslutter, om de vil tilbyde undervisning i det sprog, eleven taler derhjemme med sine forældre. Det betyder, at modersmålsundervisning er langt mere udbredt i Sverige end i Danmark, ligesom der i Sverige findes muligheder for vejledning og lektiehjælp på elevens modersmål.
- Det danske og svenske undervisningsområde har mange lighedspunkter, men når det gælder undervisning af tosprogede elever, er tilgangen vidt forskellig, siger programleder i AKF, Jill Mehlbye.
Dansk sprog og kultur er i fokus
Når man går tæt på skoleforholdene i Sverige og Danmark, viser der sig markante forskelle i holdningen til indvandrernes kultur og sprog i de to lande. I Sverige bliver det vægtet højt, at eleverne mestrer deres eget modersmål, hvilket ses som en forudsætning for, at de kan lære svensk, matematik og andre fag. I Danmark er man først og fremmest optaget af, at børnene skal lære dansk og dansk kultur.
I en del danske kommuner og på nogle skoler tilbydes indvandrersprog som valgfag i de store klasser, men det indgår ikke som prøvefag. I Sverige har eleverne mulighed for i stedet for svensk at gå til afgangsprøve i 9. klasse i faget 'svensk som andetsprog', hvor der lægges mere vægt på indhold end grammatisk korrekthed.
Indikationer på positiv virkning af modersmålsundervisning
- Selv om vi endnu ikke kan give helt håndfaste svar om årsag-virkningssammenhænge, så indikerer tallene, at modersmålsundervisning kan have positiv betydning for elevernes læseforståelse i Danmark - og for elevernes niveau i svensk og matematik i Sverige. Det vil være relevant at undersøge det nærmere, siger forskningsleder i AKF, Beatrice Schindler Rangvid, der har stået for undersøgelsens registerbaserede del.
Undersøgelsen er baseret på registerdata for indvandrerelever samt på casestudier af 12 skoler og kommuner i Danmark og Sverige. Det er første gang, forskelle i undervisning af indvandrerelever i de to lande er blevet systematisk analyseret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.