Helsingør-sagen:
Minister: Vi skal ikke enkeltsagslovgive os til en bedre ældrepleje

Ældreministeren var torsdag i samråd om en sosu-hjælper, der angiveligt igen arbejder med ældre, efter han sidste år blev fyret for at have truet og ydmyget en ældre dame med demens, mens han filmede det.

- Vi skal tænke os rigtig godt om og ikke opfinde en dims, der ser godt ud i fem minutter på News, sagde ældreminister Astrid Krag (S) på åbent samråd i Folketingets Social- og Ældreudvalg i eftermiddag.

På foranledning af et samrådsspørgsmål fra Nye Borgerliges Mette Thiesen var hun blevet bedt om sin holdning til, at en sosuhjælper, der sidste år blev fyret for at have truet og ydmyget en ældre dame med demens på et plejehjem i Helsingør, mens han filmede det, nu igen angiveligt arbejder med ældre. Ministeren er samtidig blevet bedt om tage stilling til, om der er brug for lovændringer, så der sættes en stopper for det, og det ikke gentager sig.

Ministeren understregede, at oplysningen om, at den tidligere dømte sosuhjælper har fået ny ansættelse i hjemmeplejen, ifølge dombogen stammer fra ham selv, og at hun derfor ikke ved, om det rent faktisk forholder sig sådan. Er det sådan, det forholder sig, er det udtryk for et alvorligt ledelsessvigt, mener ministeren.

- Et menneske, der kan finde på at opføre sig på den måde, har ikke noget at gøre i vores ældrepleje.

Ordfører efterspørger lovændringer

Ældreordfører for Dansk Folkeparti og næstformand for Social- og Ældreudvalget Karina Adsbøl ønsker at gøre det lovpligtigt at indhente en straffeattest, men det mener Astrid Krag ikke er nogen god ide.  

- Vi skal ikke detailstyre og enkeltsagslovgive os til en bedre ældrepleje. Skal vi så også lovgive om, at de skal efterspørge referencer, spørger ministeren retorisk.

Hun henviser til, at der i foråret er nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som undersøger fordele og ulemper ved forskellige forslag som fx omsorgsattester og autorisation. Arbejdsgruppen kommer til oktober med en rapport, der skal danne grundlag for en drøftelse af, hvordan man bedst kommer de brodne kar til livs.

Men det er ikke mere regulering, kontrol og bureaukrati, området har brug for, slår ministeren fast, ligesom hun påpeger, at når den omstridte sosu-hjælper ifølge dombogen oplyser, at hans nye arbejdsgiver udmærket er bekendt med hans tidligere forseelse, så ville lovgivning alligevel ikke have gjort nogen forskel her.

Ledelsesansvar

Det er i sidste ende ledelsens ansvar at ansætte de rigtige medarbejdere, og barren skal sættes højt, også selvom ældreplejen i disse år oplever store rekrutteringsudfordringer. Det kræver grundige ansættelsesprocedurer, og det kan lyde simpelt og som en helt fast procedure at indhente eller bede om straffeattester og referencer fra tidligere kollegaer og arbejdspladser, mener Astrid Krag, men det er en vigtig del af ledelsesopgaven.

- Indhentning af referencer kan gøres med samtykke. Hvis der ikke gives samtykke, bør alarmklokkerne bimle og bamle, siger hun.

Der er ikke behov for mere centralisering fra Christiansborg, men nærmere at udvise tillid til ledelsen og til alle de medarbejdere, der gør det godt.