DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Mariagerfjord puster liv i gammel grusgrav

Hereford-kvæg holder græsset ned og giver gode betingelser for flere planter.
10. JUL 2020 13.00

MARIAGERFJORD: Marigagerfjord vil have bedre biodiversitet. Derfor har kommunen sammen med en lokal virksomhed skabt nyt liv i en nedlagt grusgrav. Det er sket med simple midler ved at indhegne grusgraven og sætte Hereford-kvæg på græsset. Det oplyser kommunen.

På den måde holdes græsset i ave og skaber dermed optimale betingelser for forskellige urter og blomster. Og når de er der, er der masser af pollen og nektar til insekter og sommerfugle.

Det har betydet, at der er kommet flere sjældne sommerfugle og blomster. Det glæder kommunens biolog Anders Horsten.

- Det er herligt, at sarte urter som hvid okseøje, musevikke, almindelig kællingetand og blåhat og sjældne sommerfugle som femplettet køllesværmer og metalvinge allerede har fået fodfæste i området. De savner gode levesteder i Danmark, og det har de nu fået her midt i Hobro, siger Anders Horsten.

Samtidig har offentligheden fået adgang til området, så alle og enhver kan nyde den rige natur. 

Vil inspirere andre kommuner

Gamle grusgrave består af næringsfattig råjord, og det giver gode betingelser for sjældne planter, som slipper for kamp mod fx brændenælder og græs, som har det bedst i næringsrig jord, forklsrer biologen.

Det er gipsvirksomheden Knauf og dennes gamle grusgrav, der lægger jord til det succesfulde tiltag, som giver et rigere dyre- og planteliv.

Og virksomhedens ansvarlige for bæredygtighed, Sofie Witte, anbefaler samarbejder om ubrugte erhvervsgrunde.

- Vi brugte ikke grusgraven, og derfor giver det god mening at lade naturen få gavn af den. Vi er glade for, at kommunen kontaktede os, for selvfølgelig vil vi være med til at arbejde for en rigere natur. Vi har jo også et ansvar for at støtte vores lokalområde. Derfor håber vi, at vi med det her projekt kan inspirere andre virksomheder til at se mulighederne i at samarbejde på tværs og skabe synergier til gavn for den bæredygtige udvikling, siger hun.

ibs