
Hidsig, autoritær og magtbegærlig - skulle være nogle af de ord, der sættes på Randers-borgmester Torben Hansen (S) i en intern rapport - i al fald i følge et par aviser, hvortil indholdet af rapporten om interne socialdemokratiske stridigheder er sevet. Randers Amtsavis skrev fx også, at borgmesteren får kritik for topstyring og for at indgå aftaler uden at orientere baglandet. Borgmesteren selv opfatter rapporten som kritik af, at han i højere grad skal skære igennem.
At karrierevejene for tidligere borgmestre står åbne - også selvom exit'en sker i kølvandet af kritik og medieomtale - sås denne uge, da den tidligere socialdemokratiske borgmester i Fredericia Jacob Bjerregaard fik nyt job som rådgiver for skatteminister Jeppe Bruus (S).
Når det ikke fungerer i kommunerne fx mellem borgmester og forvaltning, så skal det nok se dagens lys i medierne. Men at det oftest fungerer fint blev denne uge bekræftet i en stor undersøgelse af samspillet - set med borgmesterøjne - lavet i samarbejde med KL. Ni ud af ti borgmestre er fx delvist eller meget enige i, at forvaltningen er god til at vise det politiske råderum for kommunalpolitikerne.
Hvad angår det økonomiske råderum i kommunerne, så blev der denne uge lidt mere klarhed over finanserne med Indenrigsministeriets udmelding af sanktionerne for en samlet skattestigning på 336 mio. kr. Modregningen sker individuelt og kollektivt via bloktilskuddene. Se artiklen med links til alle kommuners skattesatser for 2023. Kommunerne budgetterer i år samlet set 2,7 pct. højere - udgifterne vokser ikke mindst til senior- og førtidspension og voksne med særlige behov - med stor forskel mellem kommunerne på udgifterne pr. indbygger. KL appellerer til staten for at få løftet budgetterne for både 2022 og 2023.
Kan man tale om en ugens føljeton, så er det naturligvis hele polemikken om regeringens forslag om at skaffe penge til Forsvaret ved at afskaffe Store Bededag. I parentes bemærket fik Forsvarsministeriet iøvrigt denne uge skarp kritik af statsrevisorerne for sin økonomistyring. Bededagsdebatten fik så ellers først på ugen Venstre-koryfæet Birthe Rønn Hornbech til at forlade sit parti, hvad formand Ellemann-Jensen naturligvis var ked af. S-borgmestre gik ud med kritik af, at arbejdsmarkedets parter ikke var inddraget. De ni oppositionspartier fra højre til venstre fandt sammen i kritik af SVM-udspillet og kom med alternative besparelsesforslag.
At regeringen har andet på bedding end forsvarsforlig og afskaffelse af en helligdag ses i det katalog over kommende lovforslag, som den offentliggjorde denne uge. I vente før vinterferien er bl.a. love på beskæftigelsesområdet, klimaområdet og en barnets lov.
Historien om en presset akutafdeling på det nye Regionshospital Gødstrup blev i ugens løb også næsten en føljeton startende med en melding fra lægerne om, at patienter måtte vente i ambulancer, og at nogle med livstruende sygdomme, som ikke blev tilset i tide, var døde. Det var ikke dokumenteret lød det fra hospitalsledelsen, der kom med forslag til en genopretningplan, mens lægerne mente, at ledelsen vil skære i antallet af læger. Ledelsen ville til gengæld ikke diskutere løsningsmodeller i medierne.
- At pressede akutafdelinger på sygehusene heller ikke denne uge er et særsyn sås af, at også personalet på Regionshospital Randers var på banen med bekymring for patientsikkerheden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.