Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Lokalpolitikere vil styrke demokratiundervisning

Et flertal af landets byrådsmedlemmer vil indføre årlige prøvevalg for unge

Unges demokratiske deltagelse er generelt faldende, og ved det seneste kommunalvalg stemte kun 46 procent af de 19-21-årige. Den udvikling får lokalpolitikerne til at slå alarm.

94 procent af landets byrådsmedlemmer mener, at unges faldende valgdeltagelse er et alvorligt demokratisk problem, viser en undersøgelse, som Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har foretaget.

Undersøgelsen viser også, at 86 procent af byrådspolitikerne mener, at demokratiundervisningen skal styrkes. DUF er enig.

- Skolerne spiller en afgørende rolle i at formidle og udvikle det danske demokrati. Hvis vi skal fremtidssikre demokratiet, så er vi ganske enkelt nødt til at styrke demokratiundervisningen i folkeskolerne og andre uddannelsessteder, siger formanden for DUF.

Næsten 60 procent af byrådspolitikerne, mener, at Danmark - ligesom Sverige og Norge - bør have årlige prøvevalg, så elever og studerende kan øve sig i demokratisk deltagelse. Det forsøgte 31 kommuner sig med i forbindelse med kommunalvalget i 2009.

- Jeg er overbevist om, at flere unge vil blive engageret i demokratiet, hvis skolerne laver prøvevalg. Det vil gøre demokratiundervisningen mere nærværende, siger Martin Justesen.


Om undersøgelsen:
799 lokalpolitikere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i juni 2011.

krn