
Unges demokratiske deltagelse er generelt faldende, og ved det seneste kommunalvalg stemte kun 46 procent af de 19-21-årige. Den udvikling får lokalpolitikerne til at slå alarm.
94 procent af landets byrådsmedlemmer mener, at unges faldende valgdeltagelse er et alvorligt demokratisk problem, viser en undersøgelse, som Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har foretaget.
Undersøgelsen viser også, at 86 procent af byrådspolitikerne mener, at demokratiundervisningen skal styrkes. DUF er enig.
- Skolerne spiller en afgørende rolle i at formidle og udvikle det danske demokrati. Hvis vi skal fremtidssikre demokratiet, så er vi ganske enkelt nødt til at styrke demokratiundervisningen i folkeskolerne og andre uddannelsessteder, siger formanden for DUF.
Næsten 60 procent af byrådspolitikerne, mener, at Danmark - ligesom Sverige og Norge - bør have årlige prøvevalg, så elever og studerende kan øve sig i demokratisk deltagelse. Det forsøgte 31 kommuner sig med i forbindelse med kommunalvalget i 2009.
- Jeg er overbevist om, at flere unge vil blive engageret i demokratiet, hvis skolerne laver prøvevalg. Det vil gøre demokratiundervisningen mere nærværende, siger Martin Justesen.
Om undersøgelsen:
799 lokalpolitikere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i juni 2011.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.