
46 af 57 projekter har modtaget støtte fra ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre” til blandt andet at styrke digital dannelse og til at bruge litteraturen på nye måder. Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.
Den største bevilling på 4,2 mio. kr. ud af en pulje på i alt 15 mio. kr. går til udviklingen af en ny digital løsning, der giver børn én samlet indgang til bibliotekernes børnelitteratur. Projektet, der koordineres af Københavns Biblioteker, skal blandt andet gøre det nemt for børn i hele Danmark at finde det rigtige bogmatch til deres interesser uanset, om det er fysisk, på skærmen eller i høretelefonerne.
Frederikshavn Kommune har fået knap 100.000 kr. til ”Det rejsende LGBTQ+ bibliotek”, der som et mobilt mini-bibliotek skal formidle litteratur både til, om og af LGBTQ+ til kommunens borgere. Det skal ske ved at rejse rundt blandt alle biblioteksfilialer i kommunen, for at udbrede viden og udrydde fordomme om LGBTQ+ samfundet.
Poesi og virtual reality
Egedal Bibliotekerne får knap 300.000 kr. til at realisere deres projekt, der knytter natur og litteratur sammen. På ”hemmelige steder” i den lokale natur, skal menneskets forhold til naturen formidles poetisk og audiovisuelt gennem emner som fx biodiversitet, klimakrise og kulturhistorie.
Favrskov får 69.000 kr. til at undersøge, hvordan skolernes pædagogiske læringscentre i kommunen kan understøtte inddragelse af Virtuel Reality til produktion af fortællinger og teknologiforståelse i undervisningen. Projektet skal afdække hvad der skal til både teknisk, didaktisk og vejledningsmæssigt, for at elever kan producere egne VR-fortællinger.
- Bibliotekerne er en vigtig brik i kampen mod fake news, misinformation og polarisering i samfundet. De er en arena for vores demokratiske samtale, og de hjælper til at sikre en fri og lige adgang til viden og informationer – uanset om man bor i en storby eller et lille lokalsamfund, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
For at sikre, at små kommuner har kunnet få del i puljen, har der været færre krav til de mindre projekter. Det har resulteret i, at cirka halvdelen af de kommuner, der har fået tilskud, er mindre kommuner.
Fakta om puljen
Formålet med ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre” er at understøtte udviklingen af bibliotekerne og deres opgave med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Der er i 2021 afsat 25,5 mio. kr. til formålet på finansloven.
Det er Strategisk Biblioteksudvalg, der behandler ansøgninger og uddeler puljen. Strategisk Biblioteksudvalg består af otte repræsentanter fra folkebibliotekerne, Det Kgl. Bibliotek, KL, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Slots- og Kulturstyrelsen.
Udvalget er nedsat af kulturministeren med det formål at målrette og kvalificere statens midler til udviklingstiltag inden for folkebiblioteksområdet. De strategiske indsatsområder for puljen er udstukket af kulturministeren efter drøftelse med KL på baggrund af input fra Strategisk Biblioteksudvalg, og i år er puljen udbudt med seks indsatsområder.
Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen
Se alle de støttede projekter her.
sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.