DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Lemvig håber på at få lov til en skattestigning uden for nummer

Enigt byråd bag budgetftalen igen i år. Udligningsreformen løste ikke Lemvigs økonomi.
2. SEP 2020 10.53
TEMA: Budget 2021

LEMVIG: Et enigt Lemvig Byråd står vanen tro bag årets budgetaftale, som borgmesterpartiet Venstre med sit absolutte flertal kunne have besluttet alene, men som Socialdemokratiet, SF, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale også er med i.

Aftalen adskiller sig fra de fleste andre af årets budgetaftaler ved at Lemvig Kommune må stille sig med hatten i hånden overfor Indenrigsministeriet og håbe på, at skattelettelser i andre kommuner levner rum til, at Lemvig kan få lov at sætte kommuneskatten op med 0,3 procentpoint. Kommunen har ikke været blandt dem, der kunne søge om lov til en skatteforhøjelse, så man må vente og se.

De 0,3 procentpoint svarer til ca. ti mio. kr., som skal findes andetsteds hvis det bliver et nej. Aftalepartierne konstaterer at udligningsreformen "ikke tilgodeser de udfordringer, Lemvig Kommune står over for", blandt andet en befolkningstilbagegang der tegner sig for størstedelen af et beregnet fald i kommuneskatter på 40 mio. kr. fra i år til næste år.

Vilkårene har betydet opstramninger på flere udgiftsområder, og i 2022, når et nyt byråd er valgt, er det allerede nu forudskikket, at det skal spare 400.000 kr. på sig selv, det vil sige ved lavere vederlag og omstrukturering af den politiske organisation. Præcis hvordan skal besluttes i løbet af 2021.

På anlægssiden er der ikke sparet, tværtimod har kommunen benyttet sig af coronaindsatsens mulighed for at optage lån til at fremrykke anlægsinvesteringer for i alt 36 mio. kr. Budgettet første- og andenbehandles i Lemvig Byråd henholdsvis 16. september og 7. oktober.

 

Se budgetaftalen.