
Det stillede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i udsigt, da han i går på et pressemøde i København præsenterede en ny version af Det Sociale Indeks.
Den nye taktik handler ifølge beskæftigelsesministeren om at fortælle omgivelserne, at man er en attraktiv arbejdsplads. Et led i det er at signalere, at man er en virksomhed, hvor det sociale engagement er i højsædet.
18 spørgsmål viser vej
Og her kommer Det Sociale Indeks ind i billedet: Indekset er et dialogværktøj, som ledelse og medarbejdere kan bruge, hvis de vil vurdere deres eget arbejde med socialt engagement. Værktøjet sætter en dagsorden med 18 spørgsmål. F.eks.: Hvordan håndterer vi situationen, når en medarbejder får personlige problemer? Hvordan håndterer vi balancen mellem privatliv og arbejde? Hvad gør vi for at fastholde seniorer? Hvad gør vi for at tilpasse arbejdet til den enkeltes ressourcer og livssituation? Hvor gode er vi til at tage menneskelige hensyn ved afskedigelser?
Den første version af Det Sociale Indeks blev lanceret i 2001 og er siden blevet revideret flere gange; i den nyeste og fjerde version er der tale om en kraftig forenkling.
Tidligere skulle de tilsluttede virksomheder nemlig certificeres, og det tog en hel måned målt i mandetimer. Den del er skåret væk nu ? tilbage er selv processen med et møde mellem udvalgte medarbejdere og ledelsesrepræsentanter ? et møde, som ifølge sekretariaet for Det Sociale Indeks kun tager en god halv dags tid.
Når forsamlingen har gennemgået spørgsmålene skriver alle under, på at man har deltaget, og at man deler de vedtagne værdier.
Papirerne sendes ind til sekretariatet og arbejdspladsen modtager et diplom.
Opfordrer kommunerne til at gå i gang
Og sådan et diplom kunne offentlige arbejdspladser have godt af at skilte med, mener Claus Hjort Frederiksen.
Til dknyt siger ministeren, at han synes, de offentlige arbejdspladser har været for sløve med at tilslutte sig indekset.
- Det er yderst relevant for kommuner og institutioener at tilslutte sig, når man ser på den benhårde konkurrence om arbejdskraften, de allerede er ude i nu, siger han.
- Det Sociale Indeks kan hjælpe virksomheder med at skabe en sund og god arbejdsplads, hvor der også er plads til de medarbejdere, som ikke kan løse alle opgaver 100 procent fra dag ét. At være socialt engageret er et godt brand for en arbejdsplads.
FAKTA
Hidtil har kun få offentlige arbejdspladser blevet certificerede i Det Sociale Indeks.
Nemlig:
Center for Undervisningsmidler i Roskilde
Arbejdsskadestyrelsen
Arbejdsdirektoratet
Plejehjemmet Lindgården i Herning.
Men som de siger på sekretariatet for Det Sociale Indeks ? så siger det intet om, hvor mange offentlige arbejdspladser, der rent faktisk har arbejdet med indekset. For hidtil er arbejdspladserne ikke blevet registreret.
Men det bliver de med den nye ordning.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.