347 personer er testet positiv med covid-19 siden i går, viser dagens tal fra Statens Serum Institut. Det er det højeste antal siden 8. april.
To personer, som var smittet med covid-19, er afgået ved døden siden i går. Alligevel er antallet af indlagte steget med tre til 50. Én er i respirator mod to i går, og der er igen i dag fire på intensiv afdeling.
23.697 personer er testet siden i går.
Præcis halvdelen af landets kommuner, nemlig 49, er i dag over bekymringsgrænsen på 20 i såkaldt incidens - antal pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.
Det er fortsat primært hovedstadskommunerne, som har høje smittetal. Men også Fanø og Brønderslev ligger nu højt - på Fanø er der dog kun tale om fire personer, som i forhold til en lille befolkning giver en høj andel.
Højest incidens har - med faktisk antal i parentes:
Over bekymringsgrænsen på 20 er også Egedal, Rudersdal, Gentofte, Vejle, Sorø, Tårnby, Hørsholm, Thisted, Greve, Struer, Køge, Aalborg, Ringsted, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Langeland, Herning, Furesø, Stevns, Varde, Aarhus, Kerteminde, Kalundborg, Gribskov og Assens.
Kun fem kommuner har ikke haft nye smittede den seneste uge, nemlig Ærø, Haderslev, Samsø, Morsø og Læsø.
Antal nye smittede pr. kommune opdages kun på hverdage. Siden fredag har disse kommuner haft flest smittede personer:
Kun ni kommuner har ikke haft nye smittede siden fredag, nemlig Halsnæs, Lolland, Ærø, Haderslev, Billund, Aabenraa, Samsø, Morsø og Læsø.
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, mener, at tallet for nysmittede er for højt.
- Det er stabilt, men det er stabilt på et for højt niveau efter min opfattelse. Og nu begynder vi også at se, at antallet af indlæggelser langsomt stiger. Det kan gå meget hurtigt, siger han til Ritzau.
Allan Randrup Thomsen forudser, at der snart kommer nye restriktioner. Han mener især, man bør slå ned på nattelivet.
- Jeg vil faktisk stille spørgsmål ved, om man overhovedet skal have barerne åbne. Man kan også indskærpe, at folk skal sidde ned på restaurationer, og måske kan mundbind komme på tale. Det er ikke noget supervåben, men det kan godt give en ekstra lille effekt. Det kunne være på udvalgte steder som indkøbscentre og supermarkeder, siger han.
Også Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut, mener, at der bør indføres yderligere restriktioner, især i nattelivet, siger hun til DR Nyheder og TV2.
- Nattelivet er en reel trussel og kræver særlig opmærksomhed, fordi der er mange mennesker fra mange forskellige netværk, der stimler tæt sammen. I supermarkederne holder man trods alt en vis afstand, fordi det er fremmede mennesker. Men i nattelivet går man ud i grupper og mødes med nye. Og der er alkohol på spil. Så der kommer et kontroltab, der gør, at man omgås på en anden måde, siger hun til DR Nyheder.
17 kommuner i hovedstadsområdet fik fredag påbud om at indføre besøgsrestriktioner på deres plejehjem. De samme kommuner skal nu lave tilsvarende regler på bosteder, som har beboere eller medarbejdere i risikogruppen, oplyser Social- og Indenrigsministeriet i dag.
Det gælder Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner.