DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommuner sparer og presser prisen på lokale sprogcentre
Oana Elena Chirila underviser østeuropæerere i dansk.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

Kommuner sparer og presser prisen på lokale sprogcentre

Sprogcentre presses ned i pris, mens kommuner tilsidesætter kvaliteten i udbud. Eksperter frygter, at resultatet bliver en discount-danskuddannelse.
14. JAN 2021 14.30

Sprogcentre skal være med til sikre integrationen af indvandrere og flygtninge. Men dårlige økonomiske forhold plager sprogcentrene i en sådan grad, at det går ud over undervisningen.

Flere eksperter og organisationer råber op om, at kommunerne presser prisen i bund og tilsidesætter integrationen. Siden 2011 er taksterne, som sprogcentre får fra kommunerne, faldet med 30 pct. Færre penge har betydet, at kursisterne nu lærer et dårligere dansk, siger Lars Nordborg, der er formand for De Danske Sprogcentre.

- Det er farligt, når man barberer så mange undervisningstimer af undervisningen. Alarmklokkerne ringer, fordi priserne er skrællet så langt ned, at man ikke lærer borgerne sproget ordentligt, siger han. 

Karaktererne på tværs af niveauerne for danskuddannelserne er samtidig også på det laveste niveau siden 2012. Karen Nielsen Breidahl, der er integrationsforsker på Aalborg Universitet, mener, at presset på prisen er “første skridt til at underminere integrationen”. 

Læs hele historien på Kommunen.dk.