Kommunalpolitikere leder efter fyrværkeri-løsninger
Foto: Presse-Fotos.dk, Ritzau Scanpix

Kommunalpolitikere leder efter fyrværkeri-løsninger

Efter en række problematiske episoder med affyring af fyrværkeri mod borgere og tjenestemænd er en række kommunale politikere nu åbne overfor tiltag.

Efter affyring med fyrværkeri mod borgere, politi og brandfolk er en række kommunalpolitikere nu klar til at diskutere tiltag for at dæmme op for urolighederne. 

I Holbæk har særligt Ladegårdsparken været plaget af uroligheder og fyrværkeri rettet mod forbipasserende. Det får nu borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til at tage nye nye midler i brug, skriver TV2 Øst.

- De mennesker, som laver kriminalitet, vil få hjemmebesøg af vores SSP-konsulenter sammen med politiet, hvor der vil blive taget en alvorlig snak med deres forældre. Det, der er virkeligheden, og det, der kommer til at ske, er, at har man begået kriminalitet og bor i Ladegårdsparken, så kan man blive smidt ud af sin bolig. Det er i yderste konsekvens, siger borgmesteren til TV2 Øst.

Fritidsklubber skal være åbne
I København har uroligheder på Nørrebro fået opmærksomhed på Christiansborg, hvor der blevet foreslået alt fra indsættelse af vandkanoner af Peter Skaarup (DF) til zoneforbud mod affyring af fyrværkeri af Jeppe Bruus (S). 

Lokalpolitikerne i Københavns Kommune overvejer dog i stedet andre midler, som eksempelvis at udvide fritidsklubtilbud mellem jul og nytår.

- Vi har brug for, at de har noget at lave mellem jul og nytår. Noget mere meningsfuldt. Det er tit sådan, at når fritidsklubberne har lukket, så kan vi have et problem. Og det er tidligere set, at vi har løst sådanne problemer ved at opgradere fritidsaktiviteterne. Det må vi snakke om i udvalget, siger Gorm Anker Gunnarsen (EL), der er medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i København Kommune.  

Det forslag bakkes op af udvalgskollega Sofie Seidenfaden (S) og Københavns Politi. 

- De skal gøre, hvad de kan for at holde unge inde i klubberne, så de ikke er ude på gaderne og fyrer fyrværkeri af, siger politikommissær Jonas Wybrandt, der er leder af nærpolitiet i Nordøst, til Ritzau. 

Brandmænd får politibeskyttelse
Et tiltag, der allerede er blevet taget i brug, er at brandmænd nu får politibeskyttelse efter at en brandmand blev ramt af fyrværkeri i ansigtet ved Brøndby Strand. Det skriver Lokalavisen.

- Det er uacceptabelt og farligt at skyde med fyrværkeri direkte mod andre mennesker – og når man oven i købet skyder på én, som arbejder for at redde andre, er det endnu mere meningsløst, siger Københavns Vestegns Politi politidirektør Kim Christiansen til Lokalavisen. 

- I det omfang vi har mulighed for det, kører vi med, når brandvæsenet rykker ud. Det gør vi for at sikre, de kan arbejde og hjælpe andre i ro og fred, tilføjer han. 

Østjyllands Brandvæsen oplevede at blive beskudt med bomberør, da de rykkede ud for at tilse en containerbrand. Her sender man nu også en patruljevogn med ved udrykning i særlige områder henover jul og nytår, skriver Århus Stiftstidende. 

Zoneforbud kan blive svært
En kommune kan forbyde brug af fyrværkeri i et område eller fastsætte særlige afstandskrav. Derfor har man eksempelvis i Furesø Kommune et kort til borgerne over områder, hvor man ikke må affyre fyrværkeri af hensyn til dyr og bevaringsværdige huse. 

- Vi skal passe på vores kulturarv. Vi har mange historiske bygninger i Furesø, hvoraf mange er stråtækte. Vi har også en del ejendomme med dyrehold, hvor dyrene går ude, og meldingen herfra er, at nytårsaften ikke er noget, hverken dyr eller ejere glæder sig til. Derfor er det vigtigt at bruge den sunde fornuft og holde reglerne for, hvor man må bruge fyrværkeri, og hvor man i stedet må nyde stjernehimlen, som den er, siger borgmester Ole Bondo Christensen (S). 

Dansk Folkepartis medlem af Trafik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, Finn Rudaizky ønsker at diskutere mulighed for lokale zoneforbud, men ifølge Danske Beredskaber kan det blive svært for kommuner og beredskaber at dæmme op for ulovlighederne med zoneforbud. 

- Løsningen på enkeltpersoners uintelligente – og efter mit skøn allerede ulovlige - adfærd kan ikke findes i kommunernes/beredskabernes mulighed for at indføre generel regulering af brug af fyrværkeri i bestemte zoner, siger sekretariatschef Bjarne Nigaard i en pressemeddelelse.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt