dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Andel af ikke-læreruddannede, som er ansat i en lærerstilling (2019).

Knap hver femte lærer i folkeskolen er uden læreruddannelse

I flere sjællandske kommuner er omkring 30 pct. af lærerne uden læreruddannelse.

For mange lærere i de danske folkeskoler mangler en læreruddannelse.

Sådan lyder konklusionen fra Danmarks Lærerforening på baggrund af en analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Analysen viser, at andelen af lærere uden en læreruddannelse er steget fra 10,3 pct. i 2012 til 18,1 pct. i 2019. I runde tal svarer det til cirka 5.000 i lærerstillinger uden læreruddannelse i 2012 til omkring 9.100 i 2019.

- Det er et problem, fordi det at være dygtig til matematik i gymnasiet betyder ikke, at man er god til at omsætte den viden til kundskaber og færdigheder hos eleven, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Det kræver indgående kendskab til, hvordan man omsætter viden. Og det har man ikke, når man kommer direkte fra gymnasiet. Det at omsætte viden kræver uddannelse, og at man er en dygtig lærer. Vi ved fra forskningen, at den dygtige, veluddannede og velforberedte lærer er helt afgørende for, at eleverne lærer det, de skal, siger han.

Den største gruppe af læreransatte uden en læreruddannelse er ifølge analysen personer "uden erhvervskompetencegivende uddannelse". Det omfatter primært personer med en gymnasial uddannelse.

Flest i Østdanmark

Ifølge analysen er der store regionale og lokale forskelle på, hvor mange lærere der ikke har en læreruddannelse. Andelen er størst på Sjælland og Lolland-Falster.

I flere sjællandske kommuner er det omkring 30 pct., der ikke har en læreruddannelse.

Ifølge Gordon Ørskov Madsen er det ikke lærermangel, der er skyld i udviklingen. Det handler snarere om, at jobbet skal være mere attraktivt. Og det tror han blandt andet, at en ny arbejdstidsaftale, som er indgået, kan bidrage til.

- Vi har masser af læreruddannede i Danmark. Vi har 26.000, der har en læreruddannelse, som arbejder andre steder end i folkeskolen. Vi har ikke lærermangel, men vi har et rekrutteringsproblem. Men det kan vi gøre noget ved. Jeg tror på, at den udvikling, vi har sat i gang med at gøre det mere attraktivt at være lærer i folkeskolen, får vendt bøtten, siger han.

Alle kommuner i top ti over andelen af lærere uden læreruddannelse er kommuner på Sjælland. Frederikssund og Gribskov topper listen. Her var mere end hver tredje lærer uden en læreruddannelse i 2019.

Omvendt er der ifølge analysen få kommuner på Fyn og i Jylland, hvor mange lærere ikke har en uddannelse.

Se hele analysen incl. tal for hver kommune her.


Ritzau / ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/knap-hver-femte-laerer-i-folkeskolen-er-uden-laereruddannelse

GDPR