Klimapartnerskab vil genanvende 90 pct. af alt affald
Affald sorteres i Københavns Kommune, men der er vidt forskellige sorteringskrav i kommunerne.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Klimapartnerskab vil genanvende 90 pct. af alt affald

Danmark vil udlede 1,2 millioner ton CO2 mindre, hvis vision fra klimapartnerskabet for affald realiseres.
11. MAR 2020 12.28

I 2030 skal 90 pct. af vores affald genanvendes. Det mener regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi, skriver Politiken.

Klimapartnerskabet har onsdag formiddag præsenteret sine anbefalinger for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S).

I dag står forbrændingsanlæg for at brænde lidt under en tredjedel af det danske affald. Anlæggene leverer op mod en fjerdedel af den danske fjernvarme.

Ifølge anbefalingen fra klimapartnerskabet skal mængden af affald i ovnene i indeværende årti falde fra 3,3 mio. ton til cirka 800.000 ton.

Det vil betyde, at Danmark udleder 1,2 mio. ton CO2 mindre, alene ud fra den mindre mængde affald, der vil blive brændt af.

13 klimapartnerskaber skal komme med bud
Regeringen har oprettet 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet. De skal hver især komme med bud på, hvordan de kan mindske deres klimaaftryk frem mod 2030.

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget en klimalov, der skal reducere Danmarks CO2-udslip med 70 pct. i 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

98 løsninger skal blive til én
Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi er det første, der kommer med sit bud.

Camilla Haustrup Hermansen er direktør for forretningsudvikling hos den danske emballageproducent Plus Pack og understreger over for Politiken, at der er tale om en vision fra klimapartnerskabets side.

- Den måde, vi har indrettet vores affaldshåndtering på, er uhensigtsmæssig. Vi skal genanvende affaldet og for klimaets skyld lade være med at brænde det af, siger formand for klimapartnerskabet Camilla Haustrup Hermansen til Politiken.

Det forudsætter, at Danmark skruer meget op for tempoet i forhold til at håndtere affald på en god måde. Det vil blandt andet kræve, at affaldet bliver sorteret på samme måde over hele landet, hvor det i dag er op til hver enkelt af landets 98 kommuner at vælge en løsning.

Derudover foreslår klimapartnerskabet, at der skal opføres to store centrale affaldssorteringsanlæg i hver sin landsdel.

Intet bud uden uenighed
Der har ikke været enighed hele vejen rundt i klimapartnerskabet. Hos Dansk Affaldsforening, der er interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber, er direktør Mikkel Brandrup skeptisk.

Ikke over for selve målet om 90 pct. genanvendelse, for 'det er vi jo for', siger han.

- Men dér, hvor vi er lidt skeptiske, er, at man ikke anviser vejen til, hvordan det kan lade sig gøre. Det, vi har brug for, er ikke flere visioner, vi har brug for konkrete reduktioner, siger han.

- Én af de rigtig store udfordringer er, at rigtig meget affald slet ikke er designet til genanvendelse.

- Ud over hvad man kender af plastikemballager, som er blandet sammen af forskellige materialer, består rigtig mange af de produkter, vi omgiver os med, af flere materialer, som er svejset sammen, for eksempel laminater.

- Der kan også være uønsket kemi, som vi ikke ønsker at recirkulere i vores miljø, siger Mikkel Brandrup til Ritzau.

Dansk Affaldsforening har været med i partnerskabet, men anbefalingerne kommer fra formandskabet.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev