KL vil indføre plejeløfte for sosuhjælpere

Både Ældre Sagen og KL støtter idéen om plejeløfte, mens Foa mener, at der skal kigges på arbejdsvilkår.

KL vil indføre et plejeløfte, hvor nyuddannede sosuhjælpere og -assistenter skal give hånd på, at de vil gøre deres job med værdighed, medmenneskelighed og faglig stolthed. Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget er en del af KL's handlingsplan, der skal øge rekruttering på området.

- Et plejeløfte vil understrege vigtigheden af, at medarbejderne i ældreplejen udfører et meget vigtigt og anerkendelsesværdigt job, siger Michael Ziegler (K), Høje-Taastrup-borgmester og formand for KL's løn- og personaleudvalg.

Ældre Sagen er begejstrede for forslaget, som de ser som et redskab til at løfte ældreplejen og de sosuernes faglige stolthed.

Foa: Løfte ikke noget værd uden bedre arbejdsvilkår

Sektorformand i Foa Torben Klitmøller Hollmann siger til avisen, at han godt kan se intentionerne, der ligger til grund for forslaget.

- De er smukke og fine, og det er selvfølgelig godt, at arbejdsgiverne gerne vil anerkende vigtigheden af det arbejde, der udføres i ældreplejen og samtidig understrege værdier som medmenneskelighed, relationer og værdighed.

- Men hvad er et løfte værd, hvis man ikke får arbejdsvilkår, hvor man har mulighed for at overholde løftet.

Han mener i stedet, at der skal være en autorisation til sosuhjælperne. Autorisation vil betyde, at sosuhjælper bliver en beskyttet titel. Torben Klitmøller Hollmann mener, at en autorisation vil være med til anerkende sosuerne, mens den også vil pille brodne kar ud.

Det mener Michael Ziegler dog ikke er den rigtige løsning. Det skyldes blandt andet, at de mange ufaglærte, der arbejder i ældreplejen ifølge ham vil blive sendt "helt ud i mørket", hvis man laver autorisation for sosu'erne.

KL-forslaget kommer op til dagens ældretopmøde, der afholdes i Odense.

Find hele KL's rekrutteringshandlingsplan "Flere hænder til ældre- og sundhedsområdet 2.0 " her.

Ritzau