dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
HK-formand imod whistleblower-ordninger

HK-formand imod whistleblower-ordninger

Bodil Otto kalder det tegn på syg kultur, når man skal have hemmelige ordninger
18. JAN 2012 13.50

Af Knud Abildtrup, [email protected]

ODENSE:
  En plejer på botilbud i Region Syddanmark blev afskediget efter at være gået til presse og Undervisningsministeriet med en sag, hvor hendes arbejdsplads snød staten med fiktive AMU-kurser.

En kontorassistent i Odense Renovation turde ikke gå til sin øverste ledelse for at fortælle om mistanke om millionsvindel, fordi hun af sin nærmeste chef, der viste sig at være med i svindelen, blev advaret mod at sladre - og endte med selv at blive  fyret for illoyaltet.

Borgmester Anker Boye (S) foreslår nu at indføre en whistleblower-ordning, som også Frederiksberg og siden København har indført. Hvor ansatte uden risiko kan fortælle om den type mistanker om uregelmæssigheder.

Falske anklager
Men den er formand for HK/Kommunal ikke med på. Bodil Otto advarer mod whistleblower-ordninger, hvor kolleger og chefer anonymt kan anmelde hinanden.

- Det er tegn på en syg kultur, når man skal have hemmelige ordninger. Det burde ikke være nødvendigt. På arbejdspladser med en dårlig kultur kan falske anklager og ubegrundede mistanker misbruges, siger Bodil Otto ifølge HK/Kommunal.

Hun kræver i stedet resolut handling fra de kommunale og regionale arbejdsgiveres side:

- Kommuner og regioner bør omgående tage initiativ til at få skabt nogle procedurer i de relevante samarbejdsudvalg, som beskytter de medarbejdere, der fortæller om svindel, lovbrud eller misbrug på arbejdspladsen. Vi skal simpelthen have sikkerhed for, at lovlydige medarbejdere ikke udsættes for repressalier, siger Bodil Otto.

ka