Her er udgifterne på ældreområdet steget og faldet
Selvom regeringen sender en mia. kr. om året til stigende udgifter på ældreområdet, falder udgifterne i hver tredje kommune. (Arkivfoto.)
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Her er udgifterne på ældreområdet steget og faldet

I hver tredje kommune er udgifterne på ældre over 67 år faldet siden 2018, selvom regeringen sætter flere penge af til området. Se listen her.
13. JUL 2021 11.50

Den kommune, som bruger mest på ældreområdet, bruger næsten dobbelt så meget som den, der bruger mindst.

Det er hhv. Brøndby Kommune, der bruger 65.423 kr. pr. ældre over 67 år på, mens Syddjurs Kommune bruger 34.481 kr. om året. Det viser en opgørelse, som FOA har lavet på baggrund af udgiftsniveauet 2018-2021.

- Der kan være alle mulige grunde til udgiftsforskelle fra kommune til kommune, og nogle af dem kan sikkert være gode og fornuftige, men jeg synes, at så store forskelle skriger på, at vi kigger nærmere på årsagerne, og det håber jeg, at både KL og regeringen gør en indsats for bliver gjort, siger formand i Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

Opgørelsen viser samtidig, at 37 kommuner i den periode har sat udgifterne til de ældre ned, selvom der fra regeringens side er sat flere penge af til den befolkningsudvikling, som giver flere ældre. Udgifterne stiger i 61 kommuner.

Roskilde har skåret mest ned med 10,5 pct. svarende til 5.147 kr. pr. ældre. I Vallensbæk steg den 2018-2021 mest med 20,8 pct. svarende til 7.128 kr.

I gennemsnit er udgifterne steget med 1,7 pct. svarende til ca. 750 kr. pr. borger.

Kommunalpolitikerne skal stå til ansvar

De store forskelle og fald får organisationen Ældre Seniorer til at bede landets kommunalpolitikere stå til ansvar og lade det fylde mere frem mod kommunalvalget.

Det er uholdbart, at regeringen deler flere penge ud, mens kommunerne sparer, mener direktør Palle Smed, der vil have regeringen til at sikre sig, at pengene ender de rigtige steder.

- Det viser med al tydelighed, at regeringen kan have nok så gode intentioner, men at mange kommuner gør fuldstændig, som de selv har lyst. Når finansministeren uddeler milliarder, er han nødt til at sikre sig, at pengene ender i de rigtige kasser og bliver brugt til de rigtige ting, siger Palle Smed.

FOA's tal bygger på 2018-2020 på regnskabstal, og 2021 på budgettal.

Se infogram over alle kommuner hos FOA.

ibs