Helsingør i næsten-enighed om budget med besparelser

Der skal sorteres i "kan-opgaver" og besluttes, hvilke der skal opgives.
13. SEP 2021 9.16

TEMA: Budget 2022

HELSINGØR: Kun Enhedslisten er ikke med i årets budgetaftale, der dels skærer dybt med besparelser og dels har en overvintret skattestigning med sig fra sidste år, som dog diskret er udeladt af aftaleteksten. En del af besparelserne er ikke specificeret, men det vil de blive inden udgangen af i år, altså så det nuværende byråd ikke sender aben videre til det næste.

Der skal fjernes for 14 mio. kr. af det, budgettet kalder "kan-opgaver". Dem skal der nu skabes et overblik over, så det kan blive besluttet, hvilke ikke-lovbundne opgaver der ikke længere skal udføres. I administrationen står det allerede nu klart, at besparelserne vil komme til at koste job.

Skattestigningen er bevilget af Indenrigsministeriet, og når den ikke optræder i budgetaftalen på anden måde, end at pengene fra den er indregnet, så skyldes det, at den blev besluttet i forbindelse med sidste års budgetlægning, da skatten også blev sat op. Stigningen i år er på 0,08 procentpoint svarende til de 8,7 mio kr., som Indenrigsministeriet har sagt god for, både sidste år og i år som en udløber af udligningsreformen.

Partierne bag budgetaftalen er De Konservative, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Radikale, Lokaldemokraterne, Venstre og SF, altså syv partier ud af otte, hvorved besparelserne stort set er afmonteret som KV21-valgkampemne. De syv partier mønstrer i alt 23 af 25 byrådsmedlemmer, kun Enhedslisten står udenfor med sine to.

Budgettet for 2022 andenbehandles og besluttes endeligt på byrådsmøde 11. oktober.

 

Se budgetaftalen og tilhørende talmateriale.