DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Haslev blev Danmarks Smukkeste Stationsby
Haslev rummer både rådhus, tinghus, butikshandel, teater, håndværksvirksomheder og industri.
Foto: Historiske Huse.

Haslev blev Danmarks Smukkeste Stationsby

Historiske Huse gør opmærksom på stationsbyernes bygningsarv og peger på, hvor vigtigt det er, at kommunerne registrerer og laver lokalplaner, der sikrer kulturarven.
13. NOV 2020 7.24

FAXE: Med 23 pct. af stemmerne har Haslev i Faxe Kommune vundet konkurrencen om at blive Danmarks Smukkeste Stationsby. Haslev løber med sejren i et felt bestående af ti nominerede kandidater fra hele landet. På 2. pladsen kommer Bramming og på 3. pladsen Odder.

- Der har været massiv lokal opbakning i byerne og godt 6.000 danskere har stemt på deres favorit blandt de ti nominerede stationsbyer. Alle har gjort sig fortjent til hæder, og det har været fantastisk at se, at der heldigvis stadig er både ejere og kommuner, der passer på bygninger og kulturmiljøer og dermed bevarer både enestående håndværk, skønhed og historie til glæde for os andre og kommende generationer, siger Birthe Iuel, direktør for Historiske Huse.

Historiske Huse afholdt konkurrencen for at gøre opmærksom på stationsbyernes bygningsarv og for at pege på, hvor vigtigt det er, at kommunerne registrerer og laver lokalplaner, der sikrer kulturarven. 

Haslev er oprindeligt en gammel landsby, der med anlæggelsen af banen i 1870 udviklede sig hastigt og fik både ra?dhus, tinghus, butikshandel, teater, ha?ndværksvirksomheder og industri.

- Blandt mange fine stationsbyer er Haslev en værdig vinder. Den har næsten alle de elementer, der hører stationsbyen til og bebyggelsesstrukturen omkring jernbanen og Jernbanegade fortæller historien om byens udvikling. Samtidig er der mange velbevarede bygninger med fine dekorative detaljer, murværksudsmykninger, udskårne tagudhæng og i det hele taget mange historiske huse med et legende og kreativt udtryk, siger Birthe Iuel og fortsætter:

- Udover de smukke bygninger i centrum som for eksempel stationen, købmandsgården og posthuset er der mange fine og velbevarede villaer i sidegaderne. Både i overdådig historicistisk stil med masser af finurlige detaljer og i den senere Bedre Byggeskik stil, som er mere stram, harmonisk og uden for meget arkitektonisk pynt. Samtidig har byen formået at bevare liv og aktivitet i de centrale historiske byrum.

I forbindelse med konkurrencen er der lavet en film, der viser byerne og fortæller historien – den kan ses her og er til fri afbenyttelse.

Historiske Huse (tidligere under navnet Bygningskultur Danmark) har siden 2011 gennemført 7 konkurrencer for at finde frem til Danmarks Smukkeste Landsby, Danmarks Smukkeste Købstad, Danmarks Smukkeste Almene Bolig, Danmarks Smukkeste Præstegård, Danmarks Smukkeste Bondegård, Danmarks Smukkeste Herregård og Danmarks Smukkeste Vandmølle.

Den endelige stilling blev: 1. Haslev. 2. Bramming. 3. Odder. 4. Skørping. 5. Lunderskov. 6. Tølløse. 7. Aarup. 8. Vinderup. 9. Sindal. 10. Brenderup.