Greve kobler vandboringer fra og lever nu op til skærpede PFAS-krav
Boringer i Tune Vandvæk, der ikke levede op til de skærpede krav, er blevet lukket.
Foto: Greve Kommune

Greve kobler vandboringer fra og lever nu op til skærpede PFAS-krav

Fokus på brandøvelsespladser fik Greve Kommune til at se nærmere på Tune Vandværk.

GREVE: Miljøstyrelsen har sat fokus på PFAS-stoffer, og alle danske kommuner er derfor i gang med at screene, hvor der kan være PFAS-stoffer for eksempel på tidligere brandøvelsespladser, oplyser Greve Kommune, der nu kan sikre, at drikkevandet fra et udsat værk også lever op til de nye krav.

Efter de alarmerende fund af PFOS - fra en gruppe af PFAS-stoffer - i Korsør valgte Miljøstyrelsen i sommer at sætte grænseværdierne for PFAS-stofferne ned fra 100 nanogram til 2 nanogram for at sikre sundheden for befolkningen. En screening af vandet fra Tune Vandværk viste resultater på 2,7 nanogram - altså lige over den nye grænseværdi. 

Derfor har Tune Vandværk taget prøver af alle sine boringer for at finde ud af, hvor niveauet af PFAS-stoffer var over de tilladte grænseværdier. De boringer er blevet fundet og koblet fra. Vandet til forbrugerne er igen blevet testet, og nu er det, som det skal være, og der pumpes rent vand ud.

Nye boringer på tale

Greve Kommune har gennem hele testforløbet været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed for at være helt sikker på, at det var sikkert at drikke vandet i de dage, hvor boringerne blev fundet og lukket. Det har styrelsen bekræftet.

På længere sigt kan Tune Vandværk få brug for at lave nye boringer, men det er en naturlig del af at drive vandværk.

De såkaldte PFAS-stoffer er blevet brugt i mange år i mange hverdagsprodukter som bagepapir og emballage til fastfood, fordi stofferne gør dem vand-, fedt- og snavsafvisende. 

ka