DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Gratis kondomer holder unge ude af systemet
I Halsnæs har et tilbud om gratis prævention vist sig at være et godt sted for unge at tale om, når livet er hårdt.
Foto: Lasse Kristensen, Ritzau Scanpix

Gratis kondomer holder unge ude af systemet

Et tilbud om gratis prævention har medført, at unge i Halsnæs har fået et sted at søge hjælp, når livet er hårdt.
17. JUN 2020 9.55

HALSNÆS: Unge mellem 12 år og 25 år kan kvit og frit hente gratis kondomer og p-piller eller få opsat en hormonspiral hos UngMod i Halsnæs, hvis de bor i kommunen. Det skriver Kommunen.dk 

Initiativet har reduceret antallet af provokerede aborter og gravide teenagere med 30 pct., men det har også medført, at kommunen kan møde unge udsatte borgere, før deres problemer vokser sig for store. Det fortæller jordemoder Gabriela Rehfeld, der har arbejdet hos UngMod i Halsnæs siden 2013. 

- Præventionen er de unges undskyldning for at komme her. Det er meget lettere at bede om nogle p-piller eller kondomer, end det er at bede om nogen at tale med, fordi man har det hårdt, fortæller hun til Kommunen.dk. 

Kommunen vurderer, at initativet betaler sig selv hjem, fordi det er med til at forebygge, at de unge senere bliver fanget i systemet. Hemmeligheden til at finde frem til problemerne er mere tid til den unge. 

- Fordi vi ikke er bygget op som en lægepraksis, hvor patienter kun må komme med ét problem, og der er 15 minutter til at løse det og skrive journal, kan vi nå at finde ud af, om de unge går og bakser med nogle større problemer, vi kan hjælpe dem med, siger jordemoderen. 

Der findes lignende initiativer i Herning, Vejle og Fredericia. 

Abonnenter på Kommunen.dk kan læse mere om initiativet i Herning og hele historien her.