DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Frivillige tilbyder gratis tandpleje for socialt udsatte

Udsatterådet står sammen med tandlæger, klinikassistenter og tandplejere fra den kommunale tandpleje og privatklinikker for initiativ i Herning
28. NOV 2011 14.11

HERNING: Det nye tandplejetilbud i Herning er unikt, da det er første gang i Herning, at tandlæger, klinikassistenter og tandplejere arbejder frivilligt for at hjælpe de mest udsatte grupper. En hjælp, der er et stort behov for, fordi mange udsatte slås med alvorlige tandpine og tyggeproblemer.

Årsagen til deres tandproblemer kan være fejlernæring, misbrug, dårlig hygiejne, bivirkninger fra medicin, udpræget tandlægeangst og en svær økonomisk situation.

Ifølge formanden for Udsatterådet, Lars Jensen, er åbningen af det gratis tandplejetilbud kulminationen på flere års kamp for bedre behandlingstilbud på tandplejeområdet for socialt udsatte i Herning Kommune.

- Med det nye tilbud får vi brudt den onde cirkel for mange udsatte. Langt de fleste kender til den smerte og de gener, huller i tænderne kan give. Og det er en kendt sag, at dårlige tænder også påvirker andres opfattelse af èn i negativ retning. For de socialt udsatte betyder dårlig tandhygiejne blot yderligere udstødelse, og det er den udvikling, vi skal have stoppet, fortæller Lars Jensen.

Stor ros til de frivillige
Formanden for Social- og Sundhedsudvalget er Herning Kommune roser det gode initiativ.

- Jeg er stolt over at bo i en kommune, hvor frivillige kræfter kan stable så flot et projekt på benene. - Et projekt med en 100 procent frivillig indsats, som man ikke kan finde andre steder i landet. Udsatterådet, tandlægerne, klinikassistenterne, tandplejerne samt medarbejderne i kommunen skal have stor tak for deres indsats, siger Anne Marie Søe Nørgaard (V).

Tandplejetilbuddet vil holde åbent den første torsdag i hver måned fra kl. 18.00-20.00. 

mou

Fakta om målgruppen
Målgruppen for tandplejetilbuddet er socialt udsatte, der ikke har adgang til omsorgs- eller specialtandpleje, og som samtidig ikke er i stand til at udnytte behandlingstilbuddet hos praktiserende tandlæger.

Der er tale om personer præget af manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, alkohol- eller stofmisbrug samt psykisk sygdom.
Gruppen adskiller sig fra specialtandplejens målgruppe ved ikke at udvise samme grad af betydelig udviklingshæmning eller svære psykiatriske/somatiske lidelser.

De socialt udsatte er kendetegnede ved en række særegne karakteristika i relation til tandpleje, - deres behandlingsbehov er langt større end for resten af befolkningen, og samtidig er evnen til at bruge det etablerede tandplejesystem hos praktiserende tandlæger ringe.