
Af Martin Damm, formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg
Var man i københavnsområdet sidste år i begyndelsen af juli, oplevede man et utroligt syn. På få minutter blev gader omdannet til kanaler, da et voldsomt skybrud åbnede sig ind over hovedstaden. Skaderne på materielle ting var omfattende. Skybruddet var endda tæt på at koste menneskeliv, da rigshospitalets traumecenter blev stærkt truet af oversvømmelse.
Disse situationer er ikke acceptable i fremtiden. Danmark kan ikke leve med utrygge borgere, hver gang en sort sky dukker op i horisonten.
Elleve bud
KL har fremlagt et nyt udspil med elleve konkrete bud på, hvordan Danmark undgår fremtidens oversvømmelser. Skal den situation, der opstod sidste sommer i København undgås i fremtiden, er det især vigtigt at lave den rigtige byplanlægning.
Parkeringspladser, parker og sportsanlæg skal placeres steder i byen, hvor de vil agere naturligt som vandopmagasineringssteder, imens kloakkerne er på overarbejde.
Desuden kan veje og stier sænkes og agere som kanaler i f.eks. parcelhuskvarterer, der er særligt udsatte. Denne ide har Middelfart Kommune allerede taget i anvendelse.
Danmark består naturligvis også af andet end byer, og vi skal undgå, at vandet samler sig midt på de dyrkede marker. Samtidig skal vi undgå, at vandet fra landet oversvømmer byerne.
Som ved Usserød Å
Derfor er det vigtigt, at derpå landet bliver oprettet flere vådområder. De skal opsamle regnvandet, og om sommeren skal de nogle steder kunne bruges til markvanding.
Samtidig skal åer og vandløb udvides, sådan som man har gjort med Usserød å i et samarbejde mellem Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Kommune.
Det ville være en god ide, hvis vejene i både byer og landområder vurderes og klassificeres efter risikoen for oversvømmelse. Dette vil sikre, at man rundt omkring i kommunerne kender til et primært vejnet, der ikke bliver oversvømmet under skybrud, som ambulancerne kan benytte.
Selvom skybrud koster penge og skaber besvær rundt omkring i de danske kommuner, så kan de udfordringer, det giver os, bruges som startskuddet til en grøn omstilling af hele landet. Det kræver, at regeringen kommer med de nødvendige rammer for klimatilpasningen.
Vandmagasiner og grønne tage
F.eks. må man sikre, at vandselskaberne har mulighed for at håndtere spildevand på overfladen, og ikke kun når vandet er nået ned forbi kloakristene.
Spildevandstaksten som vandselskaberne i den nuværende lovgivning kun må anvende på kloakkerne, skal derfor i fremtiden også kunne anvendes på konstruktion af vandopmagasineringssteder i byerne.
Planloven skal også ændres, så kommunerne kan stille krav om, at udsatte byområder etablerer grønne tage, der kan opsamle en stor del af regnvandet under et skybrud.
Alt dette og meget mere kan gøres, hvis regeringen og Folketinget støtter op om kommunernes initiativer. Lad os komme i gang nu, inden de næste mørke skyer dukker op i horisonten.
Formand fot KL's teknik- og miljøudvalg, Martin Damm (V)
Foto: http://www.flickr.com/photos/34763217@N07/with/3891893383/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.