
REGION MIDTJYLLAND: Alle vil gerne, men for få gør det. For mennesker med psykiske sygdomme er det en særlig stor udfordring. At leve sundt! Derfor er det vigtigt, at rammerne ikke gør det mere besværligt, men tværtimod fremmer de sunde valg.
Behandlings- og socialpsykiatrien i det midt- og vestjyske har de sidste år med succes igangsat aktiviteter, der skal føre til sundere livsstil og dermed færre sygdomme blandt psykisk syge. Den udvikling skal nu styrkes i et nyt projekt, der har fået bevilget 4,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen over de næste tre år.
- Målet er at gøre det sunde valg lettere for de psykiske syge. Mange bo- og aktivitetstilbud arbejder allerede med at fremme sund madkultur og fysisk aktivitet eller begrænse rygning. Vi skal bygge videre på de bedste erfaringer og kvalificere dem. Det sker blandt andet ved at udvikle lokale sundhedspolitikker på de enkelte tilbud, samt ved at tilbyde uddannelse til både medarbejdere og psykisk syge, fortæller projektleder Lise Arnth fra Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.
Psykisk syge som sundhedsvejledere
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Folkesundhed og Kvalitetsudvikling og Center for Voksensocial i Region Midtjylland samt Herning, Holstebro, Randers og Syddjurs kommuner. En lang række regionale og kommunale socialpsykiatriske bo- og aktivitetstilbud samt bostøtteordninger deltager i projektet.
Omkring 200 medarbejdere skal uddannes i, hvordan man kan skabe sundere rammer, også kaldet strukturel forebyggelse. Desuden skal der uddannes 2-3 sundhedsvejledere med brugerbaggrund fra hver af de socialpsykiatriske bo- og aktivitetstilbud. Sundhedsvejlederne skal medvirke til at sætte sundhedsfremme og forebyggelse på dagsordenen i deres egen hverdag.
Baggrunden for projektet er, at psykisk syge har signifikant flere livsstilsbetingede sygdomme end den øvrige befolkning, og at de oftere har usunde vaner. På lang sigt skal det forebygge udvikling af nye livsstilsbetingede sygdomme blandt psykisk syge. De psykisk syge er nemlig lige så motiverede for at leve sundt som den øvrige del af befolkningen, viser tal fra Region Midtjyllands befolkningsundersøgelse 'Hvordan har du det?'.
Fakta om sundhed og sygdom hos psykisk syge
Mennesker med psykiske lidelser har signifikant flere somatiske sygdomme end den øvrige befolkning:
- 76 % har mindst én somatisk sygdom
- 55 % har to sygdomme eller mere
- Mere end hver anden er behandlet på et somatisk sygehus indenfor et år
- 69% af rygerne ønsker hjælp til rygestop
- 75% vil gerne være mere fysisk aktive
- 66% vil gerne spise mere sundt
Kilde: Region Midtjyllands befolkningsundersøgelse "Hvordan har du det?". 2010.
srl
Foto: Flickr
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.