
Hvor det tidligere var ganske få, der blev hjemmeskolet, så er tallene for hjemmeundervisning stigende i hovedstadsområdet, skriver TV 2 Lorry. Kanalen har spurgt kommunerne i området om antallet af hjemmeskolede børn nu og for fem år siden.
Ud af de 25 kommuner, der har svaret, oplever 19 kommuner en stigning i antallet af hjemmeskolede elever. I Gribskov er tallet fx steget fra syv i skoleåret 2017/18 til 25 børn i 2021/22. I Rudersdal er det på fem år steget fra otte til 15 elever i år, og i København fra 55 elever i 2017 til 139 elever i 2021.
Mens nogle forældre vælger at hjemmeskole fra skolestart, er der andre, der blot gør det i kortere perioder.
Måske et opgør med institutionerne
Hos Vive, Det Nationale Forsknings- og analysecenter Velfærd, har de endnu ikke forsket i den stigende tendens, men der er et par bud på en forklaring. For nogle kan det være et opgør mod institutionaliseringen.
- Danmark er et af de lande, hvor børnene er i institutioner i rigtig mange timer hver dag, fra de er under et år, og til de er en 15-16 år. Og det kan være en reaktion mod det, siger Else Ladekjær, Forsker, cand.mag. i antropologi, ph.d., Vive.
Der kan også være sket et skifte, efter at hverdag og skoleliv blev vendt på hovedet under coronanedlukningerne.
- Hvor man i nogle familier og blandt nogle børn har oplevet, at der faktisk var børn, der trivedes godt med at være mere hjemme og få undervisning på en anden måde og mere kunne vælge til og fra, hvornår de ville være sociale og indgå i et fællesskab, siger Else Ladekjær.
Nye former for hjemmeskoler
Det er ikke alle forældre, der selv ønsker at stå for hjemmeundervisningen, og derfor kommer der også nye former for skoler til, i takt med at flere vælger hjemmeskole. En af de skoler, der mærker stor interesse fra forældre, er Den Virtuelle Hjemmeskole, der til foråret starter et pilotprojekt med en gruppe elever, der skal undervises virtuelt.
- Der skal være plads til alle, også dem der ikke normalt kan finde plads i en folkeskole. Det kan være børn, der har skolevægring eller angst, eller det kan være forældre, der rejser meget eller er i udlandet, og som stadig vil have en tilknytning til det danske pensum, og det kan også være forældre, der ikke føler, at deres børns behov bliver mødt i den danske folkeskole, forklarer Peter Kuzmanovski, gymnasielærer og medlem af bestyrelsen i Den Virtuelle Hjemmeskole.
Planen er, at skolen starter op for alvor i det kommende skoleår. Den vil tilbyde undervisning til elever på alle klassetrin tre lektioner dagligt og desuden skabe et fællesskab, hvor eleverne mødes fysisk efter den virtuelle undervisning, så man også får det sociale med.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.