I juni præsenterede regeringen, som en del af sit udspil "Danmark kan mere II", planer om at etablere 10-15 energiparker på land, hvor solceller og vindmøller i større samlinger skal være en del af løsningen, som skal løfte Danmark ud af afhængighed af russisk gas.
Indenrigsministeriet har sat gang i screeningen for at finde egnede placeringer til de nye parker med vedvarende energi. Men sol- og vindmølleparker er normalt ikke noget, der falder i borgernes smag. Alligevel melder fire kommuner i form af Frederikshavn, Skive, Ringkøbing-Skjern og Middelfart sig nu på banen.
De har samlet sig under navnet Energibyerne.dk, og samstemming siger de "Energiparker, ja tak. Gerne i vores baghave". Det oplyser de fire kommuner i en fælles pressemeddelelse.
Inddragelse af lokalsamfund
Der er dog betingelser, hvis kommunerne skal lægge jord til en eller flere af de kommende energiparker. Først og fremmest er det vigtigt, at det giver værdi til lokalsamfundet, ligesom der skal lyttes til borgerne. Kommunerne foreslår bl.a., at lokalsamfundet bliver medejere af energiparkerne.
- Vi er enige om, at lokal indflydelse og værdiskabelse er nøglen til succes. En pæn del af overskuddet fra de store anlæg skal tilfalde lokalsamfundet, og lokalbefolkningen skal have reel indflydelse på placering og udformning af anlæggene, siger Peder Christian Kirkegaard (V), der er borgmester i Skive.
'Energibyerne' vil også gerne være en del af den igangværende screeningsproces for at sikre, at der hurtigt bliver fundet de rigtige placeringer til energiparkerne.
- Uanset, hvor i landet vi befinder os, er indflydelse og ejerskab i lokalsamfundet afgørende for opbakningen. Så det må være i alles interesse at have det på plads så hurtigt som muligt, siger Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S), der også er formand for KLs klima- og miljøudvalg.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.