DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
EU bremser støtte til små biografer

EU bremser støtte til små biografer

Regeringen arbejder med et lovforslag, der skal hindre kommuners mulighed for at give konkurrenceforvridende støtte til små biografer. En alvorlig trussel mod lokallivet, lyder advarslen

Lokale biografer risikerer at miste noget af eller hele deres kommunale støtte i fremtiden. Det kan blive konsekvensen af et nyt lovforslag, som Kulturministeriet arbejder med.

Kommuner kan i dag give ubegrænset støtte til biografer. Men dermed risikerer kommunerne at lave konkurrenceforvridning, påpeger Europa-Kommissionen. Derfor har Kommissionen henvendt sig til regeringen og påpeget nødvendigheden af at udarbejde retningslinjer for, hvornår kommuner kan give støtte til biografer, skriver avisen Kommunen.

Biografer samler borgerne
Formanden for børne- og kulturchefforeningen undrer sig over ståhejet omkring støtten.

- De her biografer bliver jo tit drevet på en helt anden måde end de kommercielle. I virkeligheden fungerer de også som kulturhuse, hvor forskellige foreninger eksempelvis kan vise film, siger Flemming Olsen.

Henvendelsen fra Kommissionen kommer efter, at Nordisk Film, CinemaxX og Foreningen af Større Provinsbiografer har klaget over § 18 i filmloven om kommunal støtte til biografer. De tre klagere vurderer, at mellem 20 og 30 danske biografer i dag får konkurrenceforvridende støtte ud af cirka 100 støttemodtagere. Det drejer sig om støttede biografer, der viser de samme film som de kommercielle biografer og som ligger i geografisk nærhed af en kommerciel.

Flemming Olsen finder det enormt vigtigt for især yderområder, at de kan opretholde adgangen til at se film i nærområdet. Hvis ikke, vil det forstærke hele snakken om Udkantsdanmark, mener han.

Heksejagt på de små
Gentofte Kino nævnes som en af de problematiske støttemodtagere i klagen fra biografselskaberne til EU. Ejeren af Gentofte Kino, Erik Hamre, tror, at de kommercielle biografer skyder sig selv i foden ved at fjerne eksistensgrundlaget for nogle små biografer. Han har i det hele taget svært ved at tage de store biografers fremfærd seriøst.

- Dem, der har klaget til EU, sidder jo på omkring 80 pct. af markedet, og jeg har svært ved at se andet end, at her kommer Kong Salomon efter Jørgen Hattemager, siger Erik Hamre til avisen Kommunen.

I Kulturministeriet kan man endnu ikke sige, hvilke retningslinjer man arbejder med. Ifølge regeringsgrundlaget skulle der være kommet et lovforslag i denne måned, men denne tidsfrist er væsentligt udsat.

- Vi er kun politisk interesseret i at bevare et mangfoldigt biografnet. Det er derfor, at vi giver os god tid til at finde nogle holdbare løsninger, siger specialkonsulent Jan Opstrup Poulsen fra Kulturministeriet.

Læs hele artiklen i Kommunen.

Foto: http://www.flickr.com/photos/silveiraneto/4252195563/sizes/z/in/photostream/