Denne uge:
En undskyldning til amputerede, en sundhedsreform og Støjberg fri af fodlænken

Det var også ugen hvor KL kom med et nyt udspil på digitaliseringsområdet, og hvor jobcentre og kommuner fik kritik for deres behandling af sårbare borgere.
28. MAJ 2022 9.50

Det blev ugen hvor formanden for Region Midtjylland Anders Kühnau (S) kom med en beklagelse og undskyldning til de mange tidligere patienter, der måske unødigt har fået amputeret et ben. Regionen går nu igang med at undersøge ti års amputationer og skal igennem 4.000 sager.

Aftalen om en ny sundhedsreform faldt på plads først på ugen med støtte fra alle Folketingets partier. Den indeholder bl.a. en udvidelse af antallet af de kommende nærhospitaler, til gengæld peges der ikke længere på konkrete placeringer. Når det gælder psykiatrien venter både Lægeforening og Psykiatrifonden stadig utålmodigt på en psykiatriplan og taler om en nedprioritering af sårbare patienter.

Til gengæld varslede Statsministeren i sin tale mandag ved Folketingets afslutningsdebat en stram 2030-plan på velfærdsområdet - og en strategi for coronasmitte, der kan risikere stige til efteråret. Lige nu er det i stedet abekopper, der holdes øje med, selvom tilfældene med denne uge kun er på to smittede.

Strategi og planlægning er også essentielt, når det gælder cybersikkerhed i kommunerne, og selvom vi venter på EU-lovgivning, så gælder det for kommunerne om at forberede sig, lød det fra eksperter.

Ny teknologi kan iøvrigt bruges positivt, mener KL der denne uge kom med et nyt udspil på digitaliseringsområdet, der kan være med til at frigive hænder og sikre kerneopgaverne i kommunerne.

Til kerneopgaverne hører at tage vare på borgere med udfordringer, og en konkret sag fra Randers, hvor en PTSD-ramt borger gentagne gange blev sendt i jobforløb, der ville forværre hans sygdom, blev kritiseret af af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Kritikken gjaldt jobcentret i både Randers og kommunerne generelt, og Enhedslisten forlangte siden ministeren i samråd. I samme boldgade er det, at borgere på kontanthjælp i flere kommuner uretmæssigt har fået frataget deres kontanthjælp - helt automatisk p.g.a. det benyttede it-system.

Kritik kom der også på et helt andet område af kommunernes virkefelt, nemlig forholdet til bygherrer i forbindelse med udbygningsaftaler, hvor der både i Aarhus og Aalborg er eksempler på aftaler eller forsøg på aftaler om bygherrers forpligtelser til at betale til infrastruktur omkring et byggeri: Pres, noget der ligner bestikkelse, eller helt legitimt?

At bureaukrati kan spænde ben for det hensigtsmæssige er et faktum, som kommunerne konstant arbejder med - og et redskab er at være frikommune fx inden for børne- og ældreområdet. Denne uge kom 13 kommuner på banen sammen med Dansk Industri med et udspil om også at kunne være frikommune på erhvervsområdet, så der kan luges ud i bureaukratiet for små og mellemstore virksomheder i kommunerne. 

Denne uge kom Danmarks Statistik med deres prognose for befolkningstilvæksten, der i løbet af de næste ti år ser ud til at blive størst i det østjyske. I DK Nyts artikel kan man se, hvor meget de enkelte kommuner ser ud til at vokse.

Krigen i Ukraine og den efterfølgende boycut at Rusland kostede i ugen, der gik, det konservative folketingsmedlem Niels Flemming Hansen forsvarsordfører-posten. Skobutikken, som han er medejer af, sælger fortsat sko fra Ecco, der ikke har trukket sig ud af Rusland, og det harmonerede dårligt med hans ros til virksomheder, der har trukket sig fra handel med Rusland.

Og så var det endelig ugen, hvor Inger Støjberg kom ud af fodlænken efter at have afsonet sin straf for brud på ministeransvarsloven og bebudede, at hun slet ikke var færdig i politik.