DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ekspert hejser det gule badeflag

Ekspert hejser det gule badeflag

Professor mener, Randers løber en ikke uvæsentlig risiko i badelands-OPP. OPP-partneren bekræfter minusser i regnskabet, men siger, selskabet har fuld opbakning fra banken

RANDERS: Der er grund til at udvise særlig forsigtighed i omgangen med de selskaber, der skal opføre et nyt badeland i Randers. Det mener professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

På vegne af dknyt har han gennemgået regnskaberne i kommunens OPP-partner, Leisure Danmark, og de to selskaber, der står bag firmaet. Caspar Rose hæfter sig ved, at Leisure Danmark er et næsten tomt selskab uden penge og aktiviteter. Derfor er det afhængig af kapital udefra. Og de midler kan ikke komme fra selskabets ejere, Gribskov Gruppen og Skak Holding. For de har simpelthen ikke pengene, siger Caspar Rose.

- I holdingselskabet er egenkapitalen tabt, og i Gribskov Gruppens regnskab oplyses det, at selskabet er afhængigt af kapitaltilførsel udefra. Problemet ligger især i holdingselskabets evne til at understøtte sine datterselskaber, da man mangler yderligere likviditet for at holde selskabet kørende, siger Caspar Rose.

Han kalder det positivt, at Arbejdernes Landsbank har givet tilsagn om kredit, men han mener stadig, Randers Kommune løber en risiko ved at entrere med selskaberne om opførelsen af det nye badeland.

- Hvad nu, hvis hullet i egenkapitalen fortsætter med at vokse? Der er jo ingen bank, der vil skyde gode penge efter dårlige, siger Caspar Rose.

- I yderste konsekvens er der en reel risiko for, at kommunen kommer til at hænge på regningen. Så det er min vurdering, at kommunen løber en ikke uvæsentlig risiko i denne sag, siger han.

Banken bakker op
Direktør i Gribskov Gruppen og bestyrelsesmedlem i ejerselskaberne, Anders Skak, advarer mod at fokusere for meget på selskabernes økonomi. Han henviser til, at Arbejdernes Landsbank har garanteret for økonomien i selskaberne, og at bankens ordførende direktør har givet et skriftligt tilsagn om fuld finansiering af det nye badeland:

- Hvis man ikke tror på, at Arbejdernes Landsbank kan stå på mål for økonomien, så kan man tale om et problem, siger Anders Skak. Han understreger, at kommunens rådgivere har adgang til at se samtlige dokumenter, der er udfærdiget mellem selskabet og banken - og at Arbejdernes Landsbank går længere end sædvanligt i samarbejdet med kommunen for at skabe økonomisk tryghed om projektet.

Tocifret million-investering
Det senest tilgængelige regnskab for Skak Holding er fra regnskabsåret 2010 og viser, at selskabet har en negativ egenkapital på knap 37 millioner kroner. Regnskabet for 2011 vil, ifølge Anders Skak, vise nogle forbedringer, men også, at selskabet stadig er afhængig af økonomisk støtte fra banken.

Den negative egenkapital og manglende likviditet skyldes, at selskabet siden 2008 har arbejdet på at opbygge viden og netværk om OPP-samarbejder i Europa og udarbejde koncepter, der kan fungere i Danmark. Det skal betragtes som en langsigtet investering, og det forretningskoncept bakker banken op om, fortæller Anders Skak.

- Det har kostet os tocifrede millionbeløb at komme dertil, hvor vi er nu. Badelandet i Randers er ekstremt vigtigt for os. Det bliver det første af forhåbentlig mange OPP-samarbejder. Men der skal altså også nogle stykker til, før vores investering er tjent ind, siger Anders Skak.

Meldingerne beroliger dog ikke helt Caspar Rose, som siger, han stadig er forbeholden overfor projektet.

- Vi ved ikke, hvor langt banken er villig til at gå, siger han. Han understreger dog, at kommunens deltagelse i projektet også skaber tryghed i banken. Og dermed kan kommunen og banken i fællesskab styrke det økonomiske fundament for badelandet.