DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Eks-borgmester sælger firma og sætter alt ind på KV21
Torsten Nielsen kan nu gå all in på igen at blive Viborgs borgmester. Det var han fra 2014-2017.
Foto: Johan Gadegaard, Ritzau Scanpix

Eks-borgmester sælger firma og sætter alt ind på KV21

En konservativ spids går all in i Viborg, en nestor takker af i Varde, og en kandidat er blevet smidt af K-holdet i Fredericia. I Vordingborg vil K bryde "den historiske magtdeling".
5. MAJ 2021 15.45
TEMA: KV21

At føre valgkamp kan være tidskrævende, og i Viborg får tidligere borgmester Torsten Nielsen (K) bedre tid til at sætte alt ind på kommunalvalget til november, fordi han nu efter 29 år sælger sine ejendomsmæglervirksomheder, beretter Fjends Folkeblad.

Han blev borgmester i efteråret 2014, da Søren Pape Poulsen (K) brat stoppede som borgmester for at blive politisk leder af partiet. Efter KV17 blev han afløst af Ulrik Wilbek (V) - og fra nu af bliver han fuldtids borgmesterkandidat.

K har syv ud af 31 pladser og er således tredjestørste parti efter V med ti og S med ni.

Ved KV17 blev Torsten Nielsen med 7.014 nummer to på top fem over personlige stemmer, mens Wilbek distancerede ham med sine 7.536. Efter dem kom tidligere S-spids Per Møller Jensen med 3.167, Mads Panny (S) med 1.980 og Lone Langballe (DF) med 1.340. Ny S-spids er Niels Dueholm.

I Vordingborg er De Konservative gået i valgforbund sammen med Dansk Folkeparti og Fælleslisten, oplyser vordingborg.in. De tre små partier, der henholdsvis har én, én og ingen plads i byrådet, har tilkendegivet, at også LA er velkommen, og peger på K-spids Jesper Adler som borgmesterkandidat. 

Ved KV17 var K og DF i hvert sit borgerlige valgforbund - K var sammen med V-LA-KD, mens DF var sammen med NB. Fælleslisten stillede ikke op ved KV17 og består af tidligere V-medlemmer. Mikael Smed (S) er borgmester her, hvor S med 13 og V med otte er de to store grupper i byrådet på 29.

I en fælles udtalelse skriver K og DF: "Tidligere valgkampe har lignet præsidentvalg, hvor vælgeren kun kunne vælge mellem en S- eller V-borgmester. Vi mener, der er behov for, at vælgerne får et reelt alternativ og dermed bryde den historiske magtdeling."

Og nu vi er ved De Konservative, så er der ifølge Fredericia Dagblad knas i K-lejren i Fredericia, hvor nummer tre på listen, Søren Stampe, er blevet smidt af holdet af et flertal i den lokale K-bestyrelse. Lokalformand Torben Møller Jørgensen vil ikke uddybe nærmere, mens næstformanden, Toke Kieler, ikke ville være med til at smide Stampe ud og har meldt sig selv ud.

Endelig er der i Varde farvel til en konservativ veteran, oplyser JydskeVestkysten. Niels Christiansen har været med i kommunalpolitik i 24 år og stopper nu - bl.a. med baggrund i dårlig hørelse. 66-årige Niels Christiansen trak sig sidste år som spids og blev afløst af Steen Holm Iversen, tidligere LA. 

Niels Christiansen har lige så lang anciennitet som Preben Friis-Hauge (V), der også kom ind ved KV97, mens nuværende borgmester Erik Buhl (V) har højest anciennitet i Varde. Han begyndte ved KV89 i daværende Ølgod Kommune.