
Der er pres på de kommunale budgetter, hvor meldinger fra flere kommuner er, at der uomgængeligt må skæres på stillinger, når der skal findes penge til forsvaret, inflationen stiger og der ikke lægges op til statslige kompensationer for udgiftsstigninger.
I Greve skal der nu omprioriteres for samlet 20 mio. kr. Det skyldes især stigende udgifter til det specialiserede voksenområde, men høje energipriser og udgifter på ældreområdet presser også på. Vedligehold af bygninger og udtynding i skovbeplantning rammes, ledige stillinger bliver ikke genbesat, og borgerne må vænne sig til mindre strandrensning og færre e-bøger på biblioteket.
- Jeg er oprigtigt bekymret for velfærdssamfundet. Behovene for hjælp bliver ved med at vokse, og udgifterne galopperer derudad. Men vi har ikke pengene eller rammerne til at følge med og må skære i velfærden, siger borgmester Pernille Beckmann (V).
I Halsnæs anslår borgmester Steffen Jensen (S), at kommunen sparer omkring 50 mio. kr. som følge af regeringens planlagte besparelser – og det vil ifølge ham gå ud over velfærden, hvis ikke regeringen fjerner nogle af de opgaver, som kommunen er forpligtet til at løse, oplyser sn.dk.
– Hvis ikke staten har tænkt sig at fjerne nogle af de lovmæssige krav eller opgaver, som kommunerne er pålagt, så kan vi ikke levere de nødvendige besparelser på administrationen, for så kan vi ikke leve op til loven, siger han og mener, at "de må gøre tingene i den rigtige rækkefølge og fjerne opgaverne, før de tager pengene – ikke den anden vej rundt".
Ifølge ham er kommunerne i den seneste økonomiaftale underkompenseret med fem mia. på det specialiserede område - og underkompenseret for de stigende priser – ikke mindst på energi.
I Svendborg får de trange tider borgmester Bo Hansen (S) til at frygte, at de varslede jobcenter-besparelser her vil koste 110 stillinger, kan Fyens Stiftstidende fortælle. Afbureaukratisering vil koste kommunen et sted mellem 40 og 50 stillinger. Han beder udtrykkeligt borgerne tænke sig om, inden de beder om ydelser hos kommunen.
I Sorø, hvor der lige nu mangler 57 millioner kroner i 2023-budgettet, er borgmester Gert Jørgensen ifølge sn.dk sikker på, at besparelserne vil omfatte både direkte og indirekte reduktioner i serviceniveauet på visse områder, ligesom der vil blive tale om afskedigelser.
I Solrød er der ifølge sn.dk behov for reduktioner i driften på 40 millioner kroner. Borgmester Emil Blücher (LA) forklarer, hvordan kommunen i år har ”købt sig tid” til at finde effektiviseringer og besparelser, fordi man bruger af kassebeholdningen. Han ser selv et spareobjekt i borgerservice, hvor det kan blive svært at opretholde de nuværende åbningstider, der er bedre end hos flere nabokommuner, så deres borgere søger mod Solrød.
I Jammerbugt døjer man med store overskridelser på 2022-budgettet, og et flertal i økonomiudvalget vil nu spare - især på børne/unge- og seniorområdet, oplyser Nordjyske. Også beskæftigelsesområdet, det specialiserede område og normalområdet må holde for.
- Generelt er alle landets kommuner under et voldsomt økonomisk pres – især på driften, fordi der bliver flere ældre med behov for hjælp, flere mennesker med et handicap og flere børn med udfordringer. Når der så oveni købet bliver færre penge fra staten på grund af behovet for en massiv tilførsel af helt nødvendige ressourcer på det forsvarspolitiske område, ja så vil det kunne mærkes rundt om i kommunerne, siger borgmester Mogens Gade (V).
Også i Syddjurs bliver årets budgetlægning krævende, og kommunen indkalder nu til borgermøde om omstilling, reduktion og omprioritering. Målet er at samle ideer og forslag, der kan gentænke procedurer, arbejdsmetoder eller service. De samlede forslag skal skabe et råderum på i alt 60 mio. kr., inden byrådet starter budgetforhandlingerne til september.
Udover de landsdækkende problemer som følge af forsvarsudgifter og inflation er kommunen her udfordret af, at skulle finde midler til anlægsarbejde som daginstitutioner og udbygning af skoler, fordi Syddjurs er en attraktiv tilflytningskommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.