Demokratisk krisestrategi med konstruktive forslag

KORT NYT27. JAN 2020 13.59

Viden er ingen 'garanti for god opførsel, men uvidenhed er nærved en garanti for dårlig opførsel’. Sådan citerer DK Mediers anmelder, tidligere bibliotekschef i Skanderborg Jørgen Bartholdy, forfatter Martha C. Nussbaum, der har skrevet 'Frygtens monarki - et filosofisk blik på vores politiske krise', og kalder det en passende overskrift for en konkret strategi for et forbedret demokratisk miljø. 

Filosofiprofessorens bog handler om frygt, der leder til had og splittelse. Hendes løsningsforslag er ret radikale. Blandt andet mener hun, at tre års civil værnepligt er, hvad der skal til for at skabe sammenhængskraft. Men hendes forslag er konstruktive. Uden anklager og offermentalitet, skriver Bartholdy.

73-årige Martha C. Nussbaum er blandt andet æresdoktor ved Aarhus Universitet, hvor hun har deltaget i udviklingen af en mere praksisorienteret filosofi. Det kan mærkes i hendes nyeste bog, hvor hun udpeger frygt som en afgørende faktor i en udvikling, hvor uforsonlighed og vrede erstatter den pragmatiske samarbejdsvillige tilgang til politik, hun ser som et ideal.

ka

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele anmeldelsen her.