
Mens statsledere fra hele verden i disse dage er samlet i Glasgow for at forhandle om landenes bidrag til at opfylde klimamålene, var ledere fra verdens byer tirsdag mødt op på Glasgow Rådhus for at dele erfaringer i deres kamp mod klimaforandringer. Det skete i regi af det internationale bynetværk C40.
Her blev de præsenteret for det danske klimaprojekt DK2020, som 95 af 98 kommuner er en del af, mens København også har fået godkendt sin klimahandlingsplan.
- Med DK2020 har vi har fundet en model for, hvordan også mindre byer - som de danske - kan bruge klimaværktøjer fra de allerstørste og mest ambitiøse byer i verden og omsætte det til lokale klimahandlingsplaner, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.
- Med DK2020 har vi kunnet samle tæt på alle danske kommuner i et virkelig stærkt samarbejde. Det er aldrig set før. Og den model og den viden vil vi enormt gerne dele med alle de byer, der kan bruge den som inspiration i deres lokale klimaarbejde, tilføjer han.
Borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S), Laila Kildesgaard fra KL og Jesper Nygård fra Realdania var alle på scenen sammen med en repræsentanter fra Bloomberg Philanthropies og Trittuer Family Foundation, hvor de fortalte om den danske indsats for borgmestre fra bl.a. Stockholm, Paris, Bogota, Athen, Phoenix og Dhaka.
- På trods af vores relative lille størrelse er vi kommet enormt langt på klimaområdet. Vi har reduceret vores samlede CO2-udslip med 52 pct. siden 2007 og har engageret vores borgere og virksomheder i at tænke mere energieffektivt. Vi er godt på vej, men med DK2020 har vi udfordret os selv yderligere og skærpet de klimaplaner, der allerede var skrevet for Sønderborg, sagde Erik Lauritzen på scenen.
Bredt samarbejde
Fra KL, der sammen med landets fem regioner er en del af partnerskabet omkring DK2020, lød budskabet fra direktør Laila Kildesgaard, at en stor del af succesen bag DK2020 ligger i organiseringen.
- Der ligger en stor styrke i, at alle politiske niveauer er engageret: Stort set alle borgmestre, landets fem regioner samt KL med støtte fra Realdania og med de stærkeste faglige kræfter fra Concito og C40. Det er helt unikt, fortalte Laila Kildesgaard.
DK2020 har gjort det nemmere at samle indsatsen og dele erfaringer på tværs. Det er også derfor, at DK2020 kan og bør være en mode, som udlandet med fordel kan kopire.
- Før DK2020 var flere danske kommuner allerede i gang med at udarbejde klimaplaner. Men de gjorde det på vidt forskellig vis og med vidt forskellige målog metoder. I DK2020 bruger alle de samme værktøjer og måler på samme måde. Det betyder, at kommunerne i DK2020 i langt højere grad kan samarbejde og lade sig inspirere af hinanden i deres klimaindsatser, siger hun.
Interesse fra Canada
Mens Bloomberg Philanthropies er en af de store støttere bag storbyernes C40-netværk, er Trottier Family Foundation er filantropisk aktør fra Canada, som har fokus på klima og byernes rolle i omstillingen. De var med på scenen, da man i Canada er meget interesseret i at tage den danske model med tilbage til Canada.
- For et par år siden tilbød vi Montreal at støtte dem i at udvikle en klimahandlingsplan, der lever op til målene i Paris-aftalen. Det har været en succes, og flere byer i Canada rækker nu ud til os. Vi er meget interesseret i at skalere vores samarbejde med Montreal til yderligere tre-fem byer i landet. Her er DK2020 et virkelig godt eksempel til inspiration, lød det fra Eric St-Pierre, Exectutive Director for the Trottier Family Foundation.
esl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.