Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Forskningsenheden Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet har gennemgået 82 forsøg med behandlinger af coronapatienter.
Foto: Pool/Reuters, Ritzau Scanpix

Danske forskere slår fast: Remdesivir har ingen effekt på coronadød

En gennemgang af 82 forsøg i verden giver ikke sikker evidens for, at nogen behandlinger reducerer dødelighed.  
30. NOV 2020 6.31
TEMA: Corona

En gennemgang af 82 forsøg i verden giver ikke sikker evidens for, at nogen behandlinger reducerer dødelighed.

To behandlinger mod coronavirus, som er blevet kaldt lovende af læger og bliver brugt på danske hospitaler, har ingen eller meget lille effekt i forhold til at redde patienternes liv. Lægemidlet Remdesivir har ingen effekt på dødelighed, og for binyrebarkhormon er effekten usikker - og hvis det har en effekt, er den meget lille.

Det konkluderer forskningsenheden Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet, som under coronaudbruddet har kortlagt alle forsøg med behandlinger af coronapatienter på hospitaler verden over.

– For Remdesivir kan vi afvise, at det har en effekt på dødeligheden. For binyrebarkhormon er vores konklusion, at det er usikkert, om der overhovedet er en effekt i forhold til dødelighed. Og hvis den er der, så er det en meget mindre effekt, end man tidligere havde troet – måske kun omkring ti pct., siger Janus Christian Jakobsen, der leder projektet i Copenhagen Trial Unit.

Ingen evidensbaseret behandling

Forskningsenheden har gennemgået 82 forsøg med behandlinger af coronapatienter. Janus Christian Jakobsen understreger, at begge behandlinger godt kan have en positiv effekt i forhold til andre ting end at reducere risikoen for at dø.

– Både Remdesivir og binyrebarkhormon kan muligvis have effekt på andre effektmål end død – for eksempel indlæggelsestid. Det mangler vi data for. Samtidig kan der være andre behandlinger, som er effektive, men ikke er påvist godt nok endnu. Men på det, der foreligger nu, er der ingen evidensbaseret behandling for covid-19. Desværre, siger han.

Læner sig op ad WHO's fund

Studiet fra Copenhagen Trial Unit er indsendt til et videnskabeligt tidsskrift, men ikke publiceret endnu. Studiet er endnu ikke blevet bedømt af andre forskere – kendt som peer review.

WHO meddelte i sidste uge, at hospitaler ikke bør behandle med Remdesivir, da det ikke har nogen mærkbar effekt for patienternes chance for at overleve. WHO’s anbefaling er baseret på en kortlægning af fire internationale forsøg med mere end 7.000 indlagte coronapatienter.

I EU – og dermed i Danmark – har Remdesivir fået en betinget godkendelse til behandling af coronapatienter. I Danmark bliver lægemidlet brugt, når en indlagt med corona har brug for at få ilt.

Lægemiddelagentur vil revurdere midlet

Godkendelsen blev i juli givet på baggrund af studier, der viste, at indlæggelsestiden faldt til 11 dage fra 15 dage for coronapatienter med alvorlige forløb, der fik Remdesivir. 

På bagkant af den seneste melding fra WHO udtalte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), at det vil se på data fra de forsøg, WHO har henvist til, og efterfølgende revurdere, om midlet fortsat skal være godkendt. Det oplyste EMA i sidste uge.

Hos Lægemiddelstyrelsen oplyser medicinsk chef Nikolai Brun, at alle studier indgår i EMA’s vurdering af, om midlet fortsat skal være godkendt. Desuden understreger han, at den nuværende godkendelse ikke er givet på grund af en reduceret dødelighed.

Ritzau