MIDTJYLLAND / NORDJYLLAND: Region Midtjylland og Region Nordjylland har netop fremlagt deres klimaregnskab for 2021, og det er med røde tal som fortegn. I Midtjylland er CO2-aftrykket i 2021 øget med 16 procent, mens de i Nordjylland noterer sig for en stigning på 3,3 procent. Kendetegnende for begge regioners regnskab er, at de har været udfordret af især Covid-19.
I det midtjyske er regionens store forbrug af corona-relaterede varer en stor klimasynder. Det er indkøb af fx testkits, engangskitler, handsker, mundbind og visirer. Alene forbruget af testkits mv. i indsatsen mod Covid-19 har øget regionens klimaaftryk med 100.000 tons CO2.
- Stigningen er desværre ikke i tråd med vores målsætninger. Vi har ambitioner om at knække CO2-kurven og nedbringe regionens udledning væsentligt de kommende år. Men klimaregnskabet viser, hvor komplekst det i virkeligheden er at arbejde med bæredygtighed og klima i en organisation som vores, når en pandemi som Covid-19 rammer, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Af regionens samlede klimaaftryk udgør indkøb og forbrug af varer og tjenesteydelser 84 procent, mens energiforbruget på hospitaler, institutioner og regionshuse udgjorde tre procent af klimaaftrykket i 2021.
Positiv udvikling trods Covid-19
I det nordjyske ser formand for udvalg for klima, miljø og bæredygtig udvikling, Lauge Larsen (S), optimistist på det netop fremlagte klimaregnskab. Selvom CO2-udledningen fra aktiviteter, som knytter sig til Corona-pandemien, steg med mere end 16 procent, så lød det samlede resultat på en stigning på 3,3 procent. Det skyldes blandt andet, at udledningen fra transport er faldet med 8 procent fra 2020.
- Når vi ser på de ekstraordinære udfordringer, vi stod over for i 2021, synes jeg, at regionens klimaindsats er robust. CO2-reduktionen på en stor del af vores drift er i hvert fald meget tilfredsstillende. Men det er klart, at udefra kommende omstændigheder, som dem vi har oplevet det seneste år, er hård kost for klimaet. Derfor vil vi følge udviklingen tæt det kommende år, for at sikre os, at vi kommer tilbage på sporet med CO2-reduktioner, siger Lauge Larsen.
Udover en reduktion på transport oplevede regionen også 2 procent mindre CO2-udledning fra el-forbrug.
Ser fremad
Klimaregnskabet for Region Midtjylland indeholder også enkelte lyspunkter. For eksempel at hospitalerne har formået at øge genanvendelsen af affald - primært metal og pap/papir, men også mad der omsættes til biogas. Fra 2020 til 2021 er genanvendelsesprocenten steget med fem procent til nu 23 procent. Det er Region Midtjyllands mål at genanvende 70 procent af affaldet i 2030.
Og i det nordjyske er de klar til at skrue yderligere op for den grønne indsats, hvis det ikke lykkes at komme tilbage på sporet med faldende CO2-udledning. Tiltag der skal sikre, at regionen blandt andet lyder på en CO2-reduktion på 40 procent fra 2018 til 2023.
Regionerne har sammen med Danske Regioner derudover et nationalt mål om en 75 procent reduktion i klimaaftrykket for energi og transport fra 2018 til 2030.
mag
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.