Af Carsten Terp-Nilsson, [email protected]
Der løbes stærkt i de danske kommunalbestyrelser. Fire ud af ti byrådspolitikere synes, de har for meget læsestof. Og seks ud af ti orker ikke at sætte sig ind i materiale fra andre udvalg end dem, de selv sidder i. Det viser en ny undersøgelse, som avisen Kommunen har lavet i samarbejde med djøfbladet.
- På den ene side har kommunalpolitikerne fået mange flere og mere komplekse opgaver. På den anden side har vi fået langt færre kommunalpolitikere. Det er uden tvivl derfor, kommunalpolitikerne føler, de skal løbe vældig stærkt og er presset arbejdsmæssigt, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Ikke mindst kommunalreformen har øget byrderne på politikernes skuldre. Blandt de politikere, som sad i byrådet før reformen, svarer 75 pct., at arbejdsbyrden er blevet ændret. 93 procent svarer, at mængden af læsestof er steget, mens 78 pct. vurderer, at kompleksiteten i stoffet og sagerne er blevet større.
I Glostrup har Anya Jensen (SF) været nødt til at trække sig fra kommunalbestyrelsen, fordi arbejdet krævede for meget af hende. Og politisk ordfører for Venstre i Aarhus, Bünyamin Simsek, anslår, at han hver uge bruger 25 timer på sit politiske arbejde - ved siden af sit fuldtidsjob.
- Jeg mener slet ikke, der er sammenhæng mellem de forventninger, borgerne har, og den tid og økonomi, der er i det, siger Bünyamin Simsek.
Ringe honorar
Han mener, der er behov for en reform af lokalpolitikernes vilkår. Og det er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Tim Knudsen, enig i.
- Man burde jo have lavet en reform af hele kommunalbestyrelsens arbejde i forbindelse med kommunalreformen. Man lader, som om man kan blive ved med stort set det samme system og med deltidsarbejdende folk, som får nogle forholdsvis små honorarer for deres indsats. Jeg mener simpelthen, de er for dårligt honoreret. Og det gør, at de får for lidt tid, siger Tim Knudsen.
At en reform vil koste penge, bør ikke stå i vejen, mener han. For det er den folkelige opbakning til det lokale demokrati, der er på spil.
- Jeg mener ikke, at økonomi er en gyldig grund til ikke at sætte sig ned og arbejde med vores lokaldemokrati, siger Tim Knudsen.
Den rituelle tvekamp mellem politikere og embedsværket ser ud til at være mere myte end virkelighed. Hele 93 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at embedsmændene altid eller som regel er behjælpelige.
812 af landets knap 2.500 byrådspolitikere har deltaget i undersøgelsen.
Kommunen/djøfbladet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.