dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Byrådsmedlem godkendes i Faxe efter flere måneder

Godkendelse som sygevikar er alligevel ikke godt nok til permanent indtræden i et byråd efter dødsfald, har Indenrigsministeriet nu afgjort.
18. DEC 2022 11.59

FAXE: Efter mere end et halvt år i Faxe Byråd, først som sygevikar og siden som nyt medlem efter byrådsmedlem Michael Rosendahls (V) død i sommer, bliver byrådsmedlem Henrik Rützou Aakast (V) på tirsdag for anden gang godkendt som rette stedfortræder. At det først sker nu, skyldes at der indtil sidste måned ikke var endegyldige regler for sagsbehandling af netop sådanne tilfælde.

I modsætning til næsten alle andre kommuner havde Faxe Kommune derfor fortolket reglerne sådan, at når en byrådssuppleant skal være sygevikar og er konstateret “rette stedfortræder” og indtrådt i byrådet, så er godkendelsen af vedkommende på plads, også hvis den sygemeldte dør. Derfor sprang man over endnu en godkendelse.

Men det er “ikke hensigtsmæssigt”, mener Indenrigsministeriet nu i et notat, der blev udsendt for tre uger siden, fordi DK Nyts søstermedie Kommunen.dk i en artikel havde beskrevet forskellen mellem Faxes og andre kommuners praksis. Indkaldelse af stedfortræder under sygdom sker efter en paragraf i den kommunale styrelseslov, hedder det i vejledningen, mens permanent indkaldelse af en stedfortræder efter dødsfald eller udtræden skal ske efter en paragraf i den kommunale valglov.

Derfor kommer Henrik Rützou Aakasts byrådsmedlemskab nu med forsinkelse til formelt korrekt godkendelse på byrådsmøde tirsdag. De facto bliver byrådsbehandlingen en gentagelse af den første, idet dagsordenen udtrykkeligt henviser til byrådets beslutning ved godkendelse af Henrik Rützou Aakast som sygevikar tilbage i maj.