Brud på udbudsreglerne koster Sjælland 700.000 kr.
Behovet for at dække speciallægevagter med vikarer på Nykøbing Falster Sygehus blev så stort, at regionen burde have opdaget, at opgaven skulle i udbud, fastslår klagenævn.
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix

Brud på udbudsreglerne koster Sjælland 700.000 kr.

Aftale om lægevikarer til Nykøbing Falster Sygehus burde have været i udbud, afgør klagenævn.
12. AUG 2021 10.20

SJÆLLAND: Region Sjælland skal af med 700.000 kr. i sanktion til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og desuden er en kontrakt, som regionen har indgået, erklæret ugyldig fra 1. december. 

Det har Klagenævnet for Udbud afgjort i en sag, der handler om lægevikarer i Nykøbing Falster.

Firmaet Vikarlæger.dk A/S havde klaget over, at et andet firma, SurgiTeam Aps, har fået kontrakt på lægelig bemanding af kirurgisk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus med bagvagtfunktion, uden at klageren har haft mulighed for at byde på opgaven.

Og firmaet får medhold i en kendelse, som blev afsagt for nylig. Opgaven burde have været i udbud, fastslår nævnet.

Forventede ikke at nå tærskelværdi

Regionen indgik i december 2019 en et-årig aftale med SurgiTeam, og da den udløb, blev der indgået en tilsvarende aftale for tre måneder, hvorefter den igen blev forlænget, så den nu er uden udløbsdato, indtil den opsiges.

Regionen har blandt andet forsvaret sig med, at man ikke forventede at få brug for lægevikarer i et omfang, der var i nærheden af tærskelværdien for, hvornår en opgave skal i udbud, dengang aftalen blev indgået. Grænsen går ved knap 5,6 mio. kr.

Men klagenævnet hæfter sig ved, at man allerede ved faktureringen i april 2020 burde have opdaget, at der var væsentlig risiko for at overskride tærskelværdien. Alene i marts 2020 blev der faktureret næsten 700.000 kr., og tærskelværdien blev overskredet i oktober 2020, hvorefter indkøbene fortsatte på samme niveau.

I alt har indkøbene hos SurgiTeam i 2020 og første kvartal 2021 haft en værdi på godt 10,6 mio. kr.

Desuden kritiserer nævnet regionen for ikke at have offentliggjort en bekendtgørelse om den direkte tildelte kontrakt.

Kontrakten erklæres for uden virkning fra 1. december, fordi der tages hensyn til, at den ikke bare kan erklæres for uden virkning, da der er brug for tid til at få bemandingen på plads.

Udover sanktionen på 700.000 kr. skal regionen betale 45.000 kr. i sagsomkostninger til Vikarlæger.dk A/S.

Se hele kendelsen her.